Hová tűnt Po Hszi-laj?

Po Hszi-laj múlt csütörtöki leváltása nem jelentett meglepetést a párttitkár egykori alpolgármesterét érintő, február óta húzódó zavaros ügy, és a politikus a Kínai Kommunista Párt fő irányvonalától eltérő meggyőződése fényében. Po félreállítása jelentősen átrendezi a párton belüli viszonyokat és esélyeket az ősszel esedékes vezetőségváltás előtt.

Fordulóponthoz érkezett az elmúlt évek legnagyobb belpolitikai botránya Kínában Po Hszi-laj (Bo Xilai), Csungking város párttitkárának múlt heti menesztésével. A Kínai Kommunista Párt (KKP) indoklása szerint a döntés „alapos megfontolás után, a körülmények figyelembe vételével született” – utalva a februári eseményekre, melyek során a Po jobb kezeként számon tartott alpolgármester és egykori rendőrfőnök, Vang Li-csün (Wang Lijun) kompromittáló helyzetbe került a csengtui (Chengdu) amerikai nagykövetségen.

A hivatalos verzió szerint Vang februárban egészségügyi állapota és a túlórák okozta fizikai és lelki megerőltetés miatt kapott szabadságot. A csengtui amerikai diplomáciai kirendeltségen töltött éjszakája azonban azóta is szóbeszéd tárgyát képezi, többek között az a híresztelés is napvilágot látott, miszerint Vang menedékjogért folyamodott az Egyesült Államok képviseletéhez. Az amerikai fél megerősítette, hogy Vang alpolgármesteri minőségében járt a konzulátuson, azonban a további találgatásokhoz nem fűzött megjegyzést, szóvivőjük csupán annyit közölt, hogy Vang saját akaratából távozott – számolt be a BBC. Ezt követően a KKP az ügy kivizsgálását rendelte el, melynek eredményéről Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök ígértete alapján azonnal tájékoztatni fogják a közvéleményt. Ven emellett a még Po leváltása előtt tartott sajtótájékoztatón figyelmeztette a csungkingi vezetést, hogy „vonja le a tanulságot” a történtekből.

Po Hszi-laj, a népszerű

„Az embereket nem Vang Li-csün ügye érdekli” – véli a New York Times-nak nyilatkozó szingapúri szakértő – „sokkal inkább az, hogy ez mit jelent Po Hszi-lajra nézve”. Po ugyanis rendkívüli népszerűségre tett szert a harmincmilliós metropolisz élén, mióta 2007-ben megszerezte a párttitkári pozíciót. Közkedveltségét nagyban köszönhette a szervezett bűnözés elleni nagyszabású hadjáratának – melyben legnagyobb segítsége az akkor rendőrfőnöki posztot betöltő Vang volt –, ami alatt több ezer letartóztatásra és néhány kivégzésre is sor került.

Po vezetőségének több mint négy éve alatt a „Csungking modell” néven emlegetett gazdasági és társadalmi berendezkedés is sikeresen működött, különösen az országra jellemző növekvő jövedelem-egyenlőtlenség által hátrányosan érintett rétegek támogatását hozva a párttitkárnak. Emellett Pot egyedülállóvá tette a kínai politikusok közt karizmatikus személyisége és határozott, újbaloldali beállítottsága: Csungking párttitkáraként programjának másik fontos eleme a maoista értékek hangoztatása volt.

Po Hszi-laj, a népszerűtlen

A saját útját járó politikus megosztó személyiségével azonban ellenségekre is szert tett . Sokan a KKP-n belül sem nézték jó szemmel tevékenységét, ami szintén hozzájárult a csungkingi botrány – a kínai belpolitikára nem jellemző – nyilvános lezajlásához és végül a párttitkár leváltásához. Ven Csia-pao szerint Kínának politikai változásra van szüksége, különben a milliók életét követelő Kulturális Forradalomhoz való visszatérést kockáztatják, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) alelnök szerint pedig „meg kell őrizni a párt egységét és szembe kell szállni az azt veszélyeztető nézetekkel” – idézi a Bloomberg. Po pedig köztudottan nem áll kompromisszumkész politikus hírében, és ha ősszel a várakozásoknak megfelelően bekerülne a KKP politikai bizottságának állandó bizottságába (amire a jelenlegi helyzetben nagy valószínűséggel nem fog sor kerülni), az felerősítené versenyszellemet a kínai belpolitikában – vélik elemzők.

Mind a jelenlegi, mind az ősszel újraalakuló vezetés – melynek élén várhatóan Hszi Csin-ping fog állni – attól tarthatott, hogy Po Hszi-laj az állandó bizottságon belül alternatívát jelenhet a párt többnyire előre leosztott lapokkal játszó központi irányvonalával szemben. Leváltása így a reform-pártiak győzelmének tekinthető, „a Csungking modell és egyben Kína szélsőbaloldali fordulatának lehetősége véget ért” – idézi egy pekingi politológus szavait a Washington Post. Éles ellentétben áll azonban ezzel a véleménnyel a – kommunista párt szócsövének is tartott – Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) kínai napilap egyik múlt heti címlapja, melyen Lej Fenget (Lei Feng), az ikonikussá vált maoista harcost méltatják.

Nincs új a nap alatt

Ellenlábasai számára Vang esete megerősítette Po alkalmatlanságát pozíciója betöltésére, és a nagyrészt még mindig homályos ügy nem megfelelő kezelésén kívül az ex-párttitkárt jelentős gazdasági hasznot hozó korrupciós ügyletekben való részvétellel is vádolják. Ez utóbbi Kínában egyáltalán nem szokatlan, de általában csak kegyvesztett politikusoknak kell szembenézni a vádakkal. Po Hszi-laj esete ebből a szempontból is hasonlít Csen Liang-jü (Chen Liangyu) egykori sanghaji párttitkár 2006-os eltávolításához: a politikust korrupciós ügyei miatt tartóztatták le hónapokkal a KKP 17. kongresszusa előtt, mely során várhatóan az állandó bizottságba választották volna. Csen abba a politikai frakcióba tartozott, mely közelebb állt Csiang Cö-min (Jiang Zemin) korábbi elnökhöz, mint az aktuális vezetéshez – és amelynek maradványait éppen ezért a pártvezetés felszámolni igyekezett.

Po Hszi-laj nem titkolt szándéka volt az idén esedékes 18. pártkongresszuson a jelenleg kilenc tagú állandó bizottságba kerülni, mivel ez a testület áll a párthierarchia csúcsán, minden fontos bel- és külpolitikai kérdésben tagjai döntenek. Jelenleg két hely tűnik biztosnak: a Hu Csin-tao elnököt váltó Hszi Csin-pingé, és a Ven Csia-pao miniszterelnök helyébe lépő Li Ko-csiangé (Li Keqiang). Po kiesésével egyik legnagyobb ellenfele, a jóval liberálisabb kuangtungi (Guangdong) párttitkár, Vang Jang (Wang Yang) került közelebb a Kína legszűkebb politikai elitjéhez való csatlakozáshoz – írja a Wall Street Journal.

Csungking bíztató és Po kevésbé bíztató jövője

Po Hszi-laj bukása a csungkingi befektetők hangulatán is érződött, a városban jegyzett részvényindexek értéke jelentősen csökkent a csütörtöki bejelentés után – a hitelezők feltehetőleg attól tartottak, hogy az infrastrukturális beruházásokra nagy összegeket fordító Po távozásával az új vezetés vissza fogja fogni a kínai gazdasági növekedéshez nagyban hozzájáruló város költéseit. „Ez a hatás rövid távú, valószínűtlen, hogy jelentős változást fog jelenteni a város gazdasági életében” – nyilatkozta egy gazdasági elemző a Wall Street Journalnak.

Po számára a börtöntől egy jelentéktelen pozíció betöltéséig egyelőre bármilyen forgatókönyv elképzelhető, ám valószínű, hogy a még mindig közkedvelt politikus nem fogja könnyen feladni ambícióit. Kína népszerű mikroblog oldalán számtalan vélemény szól mellette, köszönhetően a politikus populista és olykor érzelmes megnyilvánulásainak. Egyes elemzők szerint Po Hszi-lajnak komoly esélye lehetne Kína elsőszámú vezetőjévé válni – már ha az országban közvetlen választásokat rendeznének. A jelen viszonyok között azonban a volt párttitkár kénytelen lesz meghajolni a párt akarata előtt.

Koczkás Sára

Friss hírek