El Salvador: Jobbra át ?

El Salvadorban helyi és törvényhozási választást tartottak, amelyen a jobboldal győzött. A legnagyobb ellenzéki párt, az ARENA az ország által követett irány megváltoztatására fog törekedni.  A kormánypárt pedig gyűlést hívott össze a választások eredményének megvitatására, amelyen a megújulás kérdése is szóba került.

Választást tartottak a napokban El Salvadorban, amelyből a jelenleg kormányzó baloldali Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional-FMLN) vesztesen került ki, s a jobboldali párt a Nacionalista Köztársasági Szövetség (Alianza Republicana Nacionalista- ARENA) nyerte el a szavazatok többségét.

Az ország egykamarás parlamentjében jelenleg az ARENA 18 képviselőt delegál, míg az FMLN pedig 35-öt, a választások eredményeként ez 33-ra és 31-re változik, a jobboldali párt javára. Az önkormányzatok összetételéről is döntöttek a salvadoriak, 262 polgármestert választottak meg. Az FMLN San Salvador agglomerációjában eddig 19 önkormányzatot tudhatott a magáénak, ez a szám most nyolcra csökkent, mivel a terület kétmillió körüli népességet számlál, a párt a legfőbb támaszait vesztette el. Országos szinten mindössze három megyeszékhely vezetését tudta megszerezni a tizennégyből. A párt elfogadta a választások eredményét, noha  San Lorenzóban a Legfelső Választási Bíróság (Tribunal Supremo Electoral TSE) megismételtette a szavazást.

Az FMLN célja az abszolút többség megszerzése volt a választások előtt, azonban most kénytelen lesz koalícióra lépni a politikai színtéren még támogatottnak számító harmadik párttal, a Nagy Szövetség a Nemzeti Egységértel (Gran Alianza por la Unidad Nacional-GANA) annak érdekében, hogy a kormány véghez tudja vinni a reformjait, mivel Mauricio Funes mandátuma csak 2014-ben jár le. Ez nem az első alkalom, hogy a két párt szövetkezik, a GANA-t az ARENA-ból kivált politikusok hozták létre.

A kudarc okai

Jorge Schafik Handal, az FMLN ismert politikusa San Salvador polgármesteri tisztségéért indult, riválisának ezt üzente: „Ez a győzelem ne bátorítsa fel, mert ez nem egy biankó csekk. Be kell tartania az embereknek tett ígéretit.” Az FMLN vezetősége egy héttel a választások utánra hívta össze a tagokat, hogy elemezzék a vereség okait, „A pártunk elemzést végez, a megyei vezetőkkel már elkezdtük a helyzet értékelését, felülvizsgáljuk, hogy melyek voltak az erőségeink és a gyengeségeink.” mondta Medardo González pártelnök.

Politikusaik közül néhányan már a gyűlés előtt elmondták a kudarc lehetséges okait, amelyek között a közbiztonsági és a gazdasági tényezők voltak túlsúlyban. Egyfelől a gázsegélyt érintő változások, a villamos energia- és az ivóvízárak negatív visszhangot keltettek a társadalomban. Másrészt pedig Funes kormánya nem tudta megfékezni sem az országban dúló erőszakot, az ENSZ adatai szerint minden 100 000 lakosra 66 gyilkosság jut, sem pedig a migrációs problémát. A párt számára a szavazás egyetlen pozitívuma az, hogy vidéken megnőtt a támogatóinak száma. Oscar Ortizt ötödjére választották meg San Teclo polgármesterévé, így ő lett az FMLN egyik legnépszerűbb tagja, és a 2014-es elnökválasztásokra is nagy valószínűséggel őt teszik majd elnökjelöltté. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az párt megújulásának folyamatosnak és nem ciklusokhoz kötöttnek kell lennie.

A jövő kérdései

El Salvadorban Guatemalához és Nicaraguához hasonlóan gerillaháború zajlott a ’70-es évektől, a háborúban részt vevő Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front párttá alakult az 1992-es békekötés után. Ennek ellenére lassan került hatalomra, csak 2009-ben. Először megfosztotta az ARENA-t az abszolút parlamenti többségtől, majd megnyerte az elnökválasztásokat. Szokatlan módon a beiktatott elnök, Mauricio Funes nem rendelkezik gerillamúlttal, újságíró volt a foglalkozása. Többször hangsúlyozta, hogy az amerikai elnököt, Barack Obamát, valamint a volt brazil államfőt, Lula da Silvát tartja követendő példának, ezzel szemben az FMLN vezetése kapcsolatban áll Hugo Chávez, venezuelai elnökkel, ami elemzők szerint hozzájárulhatott ahhoz, hogy a párt támogatókat vesztett

A márciusi választások bebizonyították, hogy a 2009-ben megtörtnek tűnt salvadori jobboldal képes mozgósítani az erőit. Kérdéses, hogy az FMLN mennyire újul meg az elkövetkezendő két évben, és ez milyen hatással lesz az ARENA most megszerzett előnyére.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »