A forradalmi Kárpát-medence

Kiosztották a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, melynek keretében több erdélyi és vajdasági művész, tudós és közéleti személyiség is átvehette az állami kitüntetések valamelyikét. A Kárpát-medence más magyar lakta nagyvárosaiban is díjazták a helyi kultúra művelőit és őrzőit. Eközben az egész medencében ünnepségek sorozata zajlik.

Kiosztották a Kossuth és Széchenyi-díjakat 

A Kossuth Nagydíjat és az azzal járó 25,8 millió forintot idén az MDF egyik alapítója, Csoóri Sándor költő kapta. Demjén és Ákos mellett Kossuth-díjat és 12,9 millió forintot kap többek között a KDNP volt alelnöke, Fekete György, Robert de Niro magyar hangja, Reviczky Gábor, a Szomszédok Janka nénije, Pásztor Erzsi és A nagy ho-ho-horgász hangja, Balázs Péter színházigazgató is.

Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából Széchenyi Nagydíjat adományozott Vizi E. Szilveszter Széchenyi-díjas orvosnak, kutatóprofesszornak, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjának a központi és perifériás idegrendszer ingerületátvitele, a kémiai ingerületátvitel farmakológiája terén elért, világszerte elismert kutatási eredményeiért, iskolateremtő tudományos tevékenységéért, széleskörű tudományszervezői és tudománydiplomáciai munkásságáért, példaértékű életpályája elismeréseként.

Több erdélyi művész és tudós részesült magyar állami kitüntetésben

Bogdán Zsolt és Selmeczi György a Magyarország Érdemes Művésze díjat vette át tegnap, Kézdi Imola pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta meg ma. De rajtuk kívül több erdélyi művész és tudós részesült elismerésben a nemzeti ünnep alkalmából.Két kolozsvári művész is átvehette tegnap a Magyarország Érdemes Művésze díjat a nemzeti ünnep alkalmából. Bogdán Zsolt színművész és Selmeczi György Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester, a Kolozsvári Magyar Opera művészeti vezetője a budapesti Iparművészeti Múzeum dísztermében Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-minisztertől, Halász János parlamenti államtitkártól és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkártól vette át az elismerést a többi díjazottal együtt.

A nemzeti ünnep alkalmából a Kolozsvári Állami Magyar Színház másik színművésze, Kézdi Imola is magyar állami kitüntetésben részesül. Ő a ma esti néptánctalálkozó gálaműsora után veheti át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Szilágyi Mátyástól, Magyarország kolozsvári főkonzuljától a Kolozsvári Magyar Operában. Bogdán Zsolt egyébként 2002-ben a Jászai Mari-díjat, 2008-ban a Magyar Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztjét vette át, míg Kézdi Imola 2010-ben kapta meg a Jászai Mari-díjat. 

Az államfő emlékeztetett: az UNESCO döntése értelmében 2012-es esztendőt a száz éve született Szentágothai János életművének szenteljük. „Az ő eredményessége és gazdag személyisége mindenestül azt üzeni nekünk, hogy csak a jelenben érdemes keresni a nagyság titkát” – méltatta a neves tudós alakját Schmitt.

Táncsics Mihály-díj Huzsvár Lászlónak és Németh Istvánnak, Ladik Katalin Babérkoszorú-díjas

Március 15-e alkalmából a nemzeti erőforrás miniszter két vajdasági alkotót is Táncsics Mihály-díjjal tüntetett ki: az elismerést Németh István nyugdíjas újságíró, a Magyar Szó és a Hét Nap külmunkatársa, valamint Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki megyéspüspök, a Hitélet volt szerkesztője érdemelte ki, adta hírül a Magyar Szó. Szerdán Budapesten az Iparművészeti Múzeumban került sor a Magyarország Kiváló Művésze, Érdemes Művésze és Babérkoszorúja díj átadására. Babérkoszorú-díjas Ladik Katalin újvidéki származású költő.

Sajtó Díjat kapott a Kárpátinfo

Az ukrajnai magyar külképviseletek közös szervezésében az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 164. évfordulója alkalmából az Ungvári Magyar Főkonzulátuson fogadást tartottak, melyre a megyében és a megye határain kívül működő társadalmi és érdekvédelmi szervezetek irányítói a történelmi egyházak vezetői, vállalkozók, művészek, újságírók kaptak meghívást. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Olekszandr Ledida, Kárpátalja kormányzója.

Ünnepi köszöntőjében Báyer Mihály kijevi nagykövet méltatta az ünnep jelentőségét, és annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben továbbra is dinamikusan fejlődnek a magyar-ukrán kapcsolatok, a két nép viszonyát az elkövetkező időszakban is a megértés, a tisztelet, az egymás iránti tolerancia jellemzi majd.

Ezt követően Bacskai József ungvári és Tóth István beregszászi magyar főkonzul átnyújtotta azokat az állami kitüntetéseket, melyeket Schmitt Pál köztársasági elnök adományozott kárpátaljai értelmiségiek egy csoportjának az itteni nemzetrész megmaradása, identitásának megőrzése, szellemi gyarapodása érdekében végzett sok évtizedes gyümölcsöző munkájuk elismeréseképpen. A kitüntetettek: Magyar Ezüst Érdemkeresztet vett át Barta József (Salánk), Forgon László (Visk) ,  Kész Barnabás (Salánk), Kocserha János (Aknaszlatina), Milován Jolán (Nagyszőlős). Magyar  Arany Érdemkeresztet kapott Gönczy Sándor (Eszeny), Horkay Sámuel (Beregszász). Szabó Konstantin (Ungvár) a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést később veszi át Szászfalvi László államtitkár úrtól.

Átadták az ungvári főkonzulátus által alapított sajtódíjakat is, amellyel azokat a szerkesztőségi kollektívákat illetve újságírókat tüntetik ki, akik eredményesen munkálkodnak az ukrán-magyar kapcsolatok elmélyítése, illetve a kárpátaljai magyarság hiteles, széleskörű tájékoztatása érdekében. Sajtódíjat kapott Pétervári Natália, a Zakarpatszka Pravda főszerkesztője, Varga Béla, az MTI kárpátaljai tudósítója és a Kárpátinfo szerkesztősége is- írja a karpatinfo.net.

Aradi forradalmi relikviák a Hadtörténeti Múzeumban

Az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseiből, az 1848–49-es forradalom relikviáiból nyílt kiállítás tegnap Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumban. A Volt egyszer egy múzeum – válogatás az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseiből című kiállítás anyagát korábban már láthatta a közönség Szegeden.

A tárlaton olyan relikviákat láthatnak az érdeklődők, mint Kossuth Lajos lőfegyvert rejtő sétapálcája, Aulich Lajos szablyája, Vécsey Károly fokosa vagy Kiss Ernő pisztolykészlete. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum március 13. és 16. között Forradalmi forgatag címmel egyebek mellett hagyományőrzők bemutatkozásával, kisdobosképzéssel, kézműves-foglalkozásokkal és tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket. Március 15-én a látogatók láthatnak szablyavívást és fegyverbemutatót, szerelhetnek ágyút, és megtekinthetik a Honvéd együttes műsorát is- írja az erdely.ma hírportál.

Tisztelet a bátraknak – Orbán Viktor üzenete

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a nemzeti ünnep alkalmából üzenetet küldött a határon túl élő honfitársaihoz: „Tavaly ilyenkor tettek elsőként állampolgársági esküt Magyarország határain kívül élő magyar emberek. Az eltelt egy esztendő alatt a magyar állampolgárok közössége 150 ezer honfitársunkkal gazdagodott, és hamarosan még százezren vehetik kézbe magyar okmányaikat. Aligha kerülhetett volna ennél méltóbb ajándék a nemzet asztalára a mai ünnep alkalmából.”

„Nem forradalmat akarunk, hanem kisebbségként büszkén élni és megélni”

Az idei márciusi ünnepi sorozatban elsőként vasárnap a Hodos községi magyarság ünnepelte meg március 15-i nemzeti ünnepünket. Az ünnepi szónok Abraham Boris, a Hodos Községi MNÖK (Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség) Tanácsának elnöke volt.

A Hodosi Népdalkör által előadott himnuszok után a szervezőség köszöntötte a jelenlévőket, köztük a ljubljanai Magyar Nagykövetségről érkezett Máthé Lászlót, Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselőt, Jasmina Opec területi parlamenti képviselőt, a jelenlévő községi nemzetiségi önkormányzatok, a szomszédos községek, illetve a magyarországi, felvidéki önkormányzatok, szervezetek képviselőit.

A köszöntő után a Hodosi Népdalkör folytatta fellépését, majd Abraham Boris mondta el ünnepi beszédét. A községi magyarság első embere beszéde elején a márciusi ifjak, a nemzet összefogását méltatta, majd kitért az 1848/49-es forradalom és szabadságharc lényeges céljaira, a reformokra és a szabadságvágyra, arra, hogy a forradalmárok, a szabadságharc vezérei sem értettek egyet mindenben, de a döntő pillanatban mégis össze tudtak fogni. Az elnök szerint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc „a muravidéki magyarok számára éppen olyan fontos üzenettel bír, mint az anyaországban élők számára. Ha e kicsiny létszámú magyarságban a nemzeti öntudat egységes, az összefogás kellően erős, akkor közös irányba haladunk.”

A forradalom emléke Felvidéken

Pozsonyban Szakály Sándor történész, Komáromban Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere, Léván és Zselízen Szávay István magyar országgyűlési képviselő, történész, Tornalján Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja mondott ünnepi beszédet. Pozsonyban 15.30 órakor Petőfi Sándor szobránál gyűltek össze a megemlékezők a Medikus-kertbe. Dunaszerdahelyen 16 órai kezdettel a Városi Művelődési Központban került sor az ünnepi kultúrműsorra majd a Vámbéry téren a szabadságharc emlékművénél hangzott el az ünnepi beszéd, amelyet koszorúzás követ. Érsekújvárott az ünnep alkalmából az Ifjú Szivek Táncszínház előadással készül. Este 19 órakor az ünnepi műsort Hizsnyai Zoltán, az est ünnepi szónoka nyitja meg, majd pedig következik Az ördög tánca című előadás, ahol magyar, szlovák, román és morva forgós-forgatós táncokat mutat be az Ifjú Szivek Táncszínház.

Március idusa Horvátországban

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége 1848/49-es forradalmunk és szabadságharcunk kezdetének a 164. évfordulója tiszteletére rendezett központi ünnepségére Csúzán került sor. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége március 15-ei központi ünnepségének díszvendége Buzánszky Jenő volt, az Aranycsapat legendás jobbhátvédje, a nemzet sportolója, olimpiai bajnok- írja a hmdk.hr internetes hírportál.

kultfutar

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »