Hivatalos: nem diszkriminál Hargita megye zászlaja

Hargita megye hivatalos zászlajának, a kék-arany színű székely lobogónak a 2010. március 15-i felvonása kapcsán Hargita Megye Tanácsa ellen tett feljelentés ügyében az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) még januárban kimondta: nem jelent diszkriminációt. Az erről szóló értesítést a tanács a napokban kapta kézhez.

A panaszosok – Dan Tănasă sepsiszentgyörgyi lakos, valamint három maroshévízi civil szervezet: a Dr. Miron Cristea Kulturális Egyesület, a Radio Ardealul Egyesület és a Glasul Călimanilor Egyesület – nem tudták bizonyítani, hogy Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke diszkriminatív, más nemzetiségűek méltóságát sértő kijelentést tett volna a fent említett ünnepségen tartott beszédében. Ezért a CNCD az ügyet lezártnak tekinti. 

A diszkrimináció elleni tanács azt követően foglalkozott ismét az üggyel, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla részben megsemmisítette a CNCD-nek a fenti panaszra vonatkozó határozatát, és elrendelte annak újbóli vizsgálatát. A panaszosok azt kifogásolták, hogy a székely zászló 2010. március 15-i csíkszeredai felvonásán Borboly Csaba beszédében kijelentette: ez a lobogó az egész Székelyföld zászlaja. Ez a kijelentés Dan Tănasă és a civil szervezetek szerint kirekesztő, ellenséges és megfélemlítő az itt élő román etnikumú személyekkel szemben. 

Visszahelyezték a magyar zászlót a csíkmadarasi Polgármesteri Hivatal homlokzatára is

Betartotta ígéretét Biró László, Csíkmadaras polgármestere, és március 15-re visszahelyezte a januárban levett magyar zászlót a madarasi Polgármesteri Hivatal homlokzatára. 

Nem Magyarország hivatalos jelképe, hanem a magyar nemzetet jelképező címeres zászló lobog a hivatal épületén. A januárig használatban lévő címer nélküli zászlót lecserélték címeresre, mert „az a magyar nemzet, nem pedig Magyarország zászlaja, így nem is lehet abba belekötni” – állítja a polgármester.

Kitekintő / Transindex.ro / Erdély.ma

Friss hírek