Bíróság elé állítanák az ellenzék vezetőit

A lengyel kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Polgári Platform (PO) bejelentette, hogy bíróság elé állítaná a 2005 és 2007 között kormányfői posztot betöltő, jelenleg pedig a legnagyobb ellenzéki pártot vezető Jarosław Kaczynski-t és akkori igazságügy-miniszterét. Az ügyben a hivatali visszaélések kivizsgálására létrehozott ún. Állami Bíróság jogosult eljárni.

A vád szerint a kormányfő és minisztere megsértette a lengyel alkotmányt, és visszélt hatalmával, valamint Kaczynski nem gyakorolt kellő kontrollt miniszterei felett. A közvetlen előzmény egy tavalyi riport, mely szerint a 2007-ben öngyilkosságot elkövetett baloldali  politikusnő, Barbara Bilda, öngyilkossága idején a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálata alatt állt, feltételezett korrupció miatt. A riport szerint ez hozzájárulhatott döntéséhez.

A kezdeményezést támogatja a lengyel parlament harmadik legnagyobb pártja, a Palikot Támogató Mozgalma, valamint a Demokratikus Baloldal Szövetsége. A kisebbik koalíciós párt, a Lengyel Néppárt azonban felesleges feszültségkeltésnek tartja az akciót.

Az időzítés valóban érdekes, mivel már öt éve a jelenlegi koalíció kormányoz. Az elmúlt hetekben azonban megszaporodtak a kormányt ért támadások, és a közvéleménykutatások szerint jelentősen esett a kormány támogatottsága, miközben a párton belüli konfliktusok is kezdenek kirajzolódni. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) vezetője azonban gyakran a kormány kezére játszik túlfűtött és helyenként szélsőséges megnyilvánulásaival. Az elmúlt évek kampányai azt mutatják, hogy a PO számára mindenképpen szavazatokat hoz, ha Jarosław Kaczynski sok lehetőséget kap a megnyilatkozásra. Éppen ezért jogos lehet az elképzelés, melyet a PiS is hangoztat, mely szerinr Donald Tusk és kormánya igyekszik elterelni a figyelmet hibáiról, és érdekeinek megfelelően tematizálná a közbeszédet.

A vádolt miniszter, Zbigniew Ziobro, a tavalyi választásokat követően megkérdőjelezte Kaczynski vezető szerepét a párton belül, a pártelnökről pedig köztudott, hogy rosszul tűri az ellenvéleméynt, így Ziobro távozni volt kénytelen. A volt főnökénél húsz évvel fiatalabb politikus azóta nüvekvő népszerűségnek örvend, és egyre többen gondolják úgy, hogy akár új jobboldali alternatívát is építhet a PiS sorozatos választási kudarcai után. Így természetesen a PO-nak sem jönne rosszul, ha sikerülne kivonni őt a közéletből, de a fegyver könnyen visszafelé is elsülhet, mivel a kezdeményezés egy darabig még biztosan garantálja a médiafigyelmet Ziobro-nak.

Csicsai Máté

Friss hírek