Bűnösnek találták a gyermekkatonákat bevető kongói hadurat

Bűnösnek mondta ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság szerdán Thomas Lubanga Dyilo kongói milíciavezért egyebek között gyermekkatonák toborzásában és bevetésében.

A bíróság szerint egyértelműen igazolódtak a vádak, amelyek szerint Lubanga a 2002-2003–as összecsapások idején 15 évesnél fiatalabb gyermekeket sorozott be a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet egységeibe.

A vádirat szerint a fiatalok nagy részét később a frontvonalba küldték harcolni, sokan elestek közülük. A gyerekeknek ölniük és fosztogatniuk kellett, nemi erőszak áldozataivá és elkövetőivé is váltak. Mint Luís Moreno-Ocampo főügyész emlékeztetett a per során, sokan közülük még ma is csak gyógyszeres kezeléssel, vagy kábítószerrel képesek élni, sok köztük a munkanélküli, és vannak, akik prostituálttá váltak.

Az egykor a hema népcsoportot vezető Lubanga saját testőrségét is részben gyermekekből állította fel.

Az ügyész a vádak ismertetésekor filmfelvételeket is mutatott, amelyen a milíciavezér gyermekkatonák gyűrűjében látható.

Az 1999-ben kezdődött polgárháborúnak becslések szerint körülbelül 60 ezer halálos áldozata volt az aranybányáknak is otthont adó, kelet-kongói Ituri körzetében.Emberi jogi szervezetek úgy becslik, a gyermekkatonák száma elérhette a 30 ezret is a háború évei alatt.

Ez a Nemzetközi Büntetőbíróság első ítélete. A 2002-ben felállított törvényszék az első olyan állandó bíróság, amely háborús bűnöket elkövető egyének felett ítélkezik. A büntetőbíróság hét afrikai konfliktus (Kongó, Uganda, Közép-afrikai Köztársaság, Szudán (Dárfúr), Kenya, Líba, Elefántcsontpart) ügyében nyomoz. Letartóztatottjai között van Jean-Pierre Bemba, a Kongói Demokratikus Köztársaság volt alelnöke és Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök is.

„A vád minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy Thomas Lubanga bűnös 15 év alatti gyermekek toborzásában és besorozásában”, továbbá felelős az ellenségeskedésben való aktív részvételükért is – derül ki az ítéletből, amelyet Adrian Fulford, a pert vezető bíró olvasott fel.

Lubanga büntetését később szabják ki a bírák. Akár életfogytiglani börtönt is kaphat.A vádlott – aki mindvégig tagadta bűnösségét – nem mutatott érdemi reagálást a szerdai ítélethirdetésen. A védelem egy hónapon belül fellebbezhet a döntés ellen.

Jelen volt az ítélet hágai felolvasásán Angelina Jolie színésznő, emberi jogi aktivista is, aki a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy a határozat győzelmet jelent az egykori gyermekkatonák számára.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek szintén méltatták az ítéletet, amely szerintük azt az egyértelmű figyelmeztetést küldi a gyermekeket bevető parancsnokoknak, hogy ezzel súlyos bűnt követnek el, amely nem marad megtorlatlanul.

Már korábban bírálták ugyanakkor az ügyészséget, hogy Lubanga bűneit a gyermekkatonákkal összefüggő cselekedetekre korlátozta, miközben szerintük más súlyos háborús bűnökért is felelnie kellett volna.

A most 51 éves Thomas Lubanga hat évvel ezelőtt került a hágai büntetőbíróság őrizetébe. Pere 2009-ben kezdődött el, de csak tavaly augusztusban fejeződött be, mert – elsősorban a vád tanúinak védelme érdekében – többször félbe kellett szakítani. A bírák a per során két ízben szabadlábra is kívánták helyezni a vádlottat, de Moreno-Ocampo ügyésznek sikerült meggyőznie őket az eljárás folytatásának szükségességéről.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »