Maradt a jegybanki alapkamat

Változatlan szinten, az éppen három éve érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartotta alapkamatát csütörtöki ülésén a Bank of England (BoE) monetáris tanácsa.

A brit központi bank – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja – 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát, de már a 2009 januári, fél százalékpontos csökkentéssel kialakult 1,50 százalékos akkori kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá.

A jegybank a csütörtöki monetáris tanácsi ülésen a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 325 milliárd fontos (115 ezer milliárd forintos) összegét sem módosította.

A BoE az akkori mély recesszióra válaszul 2009 márciusában egészítette ki ezzel a likviditásbővítő pénzügypolitikai eljárással a rendkívül enyhe kamatpolitikát. Az erre szánt, eredetileg 75 milliárd fontos keretet már négyszer emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, tavaly októberben 275 milliárd fontra, a múlt hónapban pedig a jelenlegi 325 milliárd fontra.Az eddig végrehajtott jegybanki mennyiségi enyhítéssel a Bank of England az éves brit hazai össztermék (GDP) 20 százalékának megfelelő új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A mennyiségi enyhítés során a jegybank „új pénzt” teremt – jóllehet ez elektronikus számlapénz, amely fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol az esetek zömében olyan államkötvényeket, amelyeket intézményi magánbefektetők, általában nyugdíjalapok és biztosítótársaságok tartanak portfolióikban. A rendszerint alacsony hozamú államkötvényekért kapott pénzt az intézményi befektetők továbbforgathatják a reálgazdaságba, pótlólagos likviditást teremtve, ami a remények szerint végső soron élénkíti a gazdasági aktivitást.

Ez a pénzügypolitikai eljárás azonban rendszerint jelentős felhajtóerőt ad inflációnak is, éppen ezért komoly vita van londoni piaci és elemzői körökben arról, hogy a jelenlegi magas olajárak közepette szabad-e tovább bővíteni a mennyiségi enyhítés keretösszegét.Jóllehet a brit fogyasztói infláció üteme januárban érezhetően lassult – éves összevetésben 3,6 százalék volt a decemberben mért 4,2 százalék után -, azonban még így is messze az inflációs cél felett járt.

A brit kormány jelenleg 2,0 százalékos éves inflációs cél követését írja elő a Bank of England számára, és ha a havonta közzétett éves inflációs ráta ettől 1 százalékponttal vagy ennél nagyobb mértékben bármely irányban eltér, a brit jegybanktörvény alapján a BoE kormányzója levélben köteles tájékoztatást adni a brit pénzügyminiszternek az okokról.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics a Bank of England csütörtöki kamatdöntő ülése után összeállított előrejelzésében ugyanakkor azt jósolta, hogy ha a brit gazdaság egyébként sem erőteljes növekedési lendülete kifullad – amit a ház valószínűsít -, akkor a brit jegybank tovább emeli a mennyiségi enyhítésre szánt keretet.

A Capital Economics londoni elemzői visszautaltak a BoE múlt havi inflációs jelentésére, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a brit jegybank monetáris tanácsa egyelőre nem kívánja bővíteni a gazdaságélénkítő likviditási keretet.

A cég szerint ugyanakkor „probléma”, hogy a monetáris tanács előrejelzése nem számol az euróövezeti adósságválságból adódó szélsőségesebb kockázatokkal. Ezzel kapcsolatban a Capital Economics elemzői közölték csütörtöki értékelésükben, hogy jóllehet a valutaunió iránti piaci hangulat javult az elmúlt hetekben, a ház azonban változatlanul arra számít, hogy az euróövezet a következő egy évben „valamilyen formában” felbomlik.

Mindezek alapján a cég a brit mennyiségi enyhítés további bővítését jósolja, és jelenlegi előrejelzése az, hogy a jegybanki likviditási keret eléri az 500 milliárd fontot.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »