Az orosz kapcsolat

A múlt hét elején újabb, titkosnak minősülő adatok kiszivárogtatását kezdte meg a Wikileaks, amelyek alapján elképzelhető, hogy az amerikai stratégiai elemzőintézet, a Stratfor informátora a 2006 óta hivatalban lévő orosz főügyész, Jurij Csajka lehetett.

A már publikálásra került és az interneten folyamatosan elérhető e-mailek a Strategic Forecasing Inc. (Stratfor) amerikai biztonságpolitikai elemzőközpont bizalmas levelezésének jelentős részét teszik ki, amely több millió, elsősorban 2004 és 2011 között elküldött és fogadott elektronikus üzenetet jelent. A portál ugyan nem árulta el, hogy juttott hozzá a texasi cég külső és belső levelezéséhez, de valószínű, hogy azokat az Anonymous csoport szerezte meg még 2011 végén.

Az 1996-ban alapított szervezetet sokan „árnyék CIA-nak” is nevezik, nem véletlenül, hiszen az elemző feladatokon kívül hírszerzési tevékenységgel is foglalkozik. Ügyfelei között megtalálható például az USA Külügyminisztériuma és más kormányzati szervek, a Tengerészgyalogság, illetve számos médiaügynökség is. 

A nyilvánosságra került levelekben a Stratfor munkatársai többször RU101 fedőnéven említik Jurij Csajka orosz főügyészt, és az egyik legfontosabb informátornak írják le. Az iratok tanúsága szerint Csajka az Oroszországról érkező információk egyik kulcsfigurája, és mint olyan, fontos részleteket osztott meg az orosz politikai felsővezetői rétegek közti belviszályokról. Egy 2009-es levélváltás alkalmával törzsi háborúként hivatkoznak a hatalmi harcra, amelyben az egyik fél a Kreml fő ideológusának tartott Vladiszláv Szurkov és köre, a másik pedig a jelenlegi miniszterelnök helyettes Igor Szecsin és az FSB volt irányítója Nyikolaj Patrusev körül öszpontosul. A kiszivárogtatott dokumentumok egyike szintén Csajkát idézi, amikor úgy beszél a „Kreml törzsi háborúiról”, mint Vlagyimir Putyin rendszerének stabilitását adó tervszerű folyamatokról.

Arra nem derült fény, hogy véletlenül vagy szándékosan kerültek napvilágra ezek az információk, a főügyész irodája mindenesetre tagad minden fajta feltételezést és provokációról beszél. Csajka szóvivője szerint egy magas rangú tisztviselő képtelen lenne leplezni egy külföldi szervezettel való titkos kapcsolattartást, többek között azért, mivel Csajka egyike azoknak a tisztviselőnek, akiknek munkáját a nap 24 órájában figyelemmel kísérik. Emellett kihangsúlyozza, hogy a főügyész irodája foglalkozott az emigrációban lévő ismert oligarcha, Borisz Berezovszkij ügyével is, éppen ezért más, külföldi titkosszolgálatok érintettsége is valószínű. Emellett szó esik további, az orosz kormányzaton beüli személyes ellentétek által gerjesztett feszültségekről is.

A Strategic Forecasing Inc. vezetője, George Friedman illegálisnak nevezte az elektronikus levelek publikálását, így nemcsak nem ismerik el az e-mailek hitelességét, de tartalmukat sem kívánják kommentálni. Álláspontuk szerint a közölt levelezést időközben újraírhatták és megmásíthatták, így az adatok valóságtartalma már a publikáláskor megkérdőjeleződött.

Földi Sándor

Friss hírek