Új vezető a Babes Bolyai magyar tagozatának élén

Új vezetőt választottak a Babeş Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának élére. A magyar oktatók és diákszenátorok Soós Anna, matematikus és egyetemi docens mellett tették le voksukat. Az új tagozatvezető a szavazatok közel 65%-át szerezte meg, így ő követheti Dr. Magyari Tivadart a tisztség betöltésében.

A szavazati joggal rendelkező magyar oktatók és diákszenátorok várakozáson felüli arányban, mintegy 70%-ban vettek részt a választásokon.

Dr. Soós Anna magyar tagozatvezető, BBTE: „Most nyilván az első lépés az az lenne, hogy megismerjem a feladatokat és akkor innen úgy lépni tovább, hogy a megalakult magyar intézetek működőképes magyar tagozatot alkossanak. Nyilván ez az egész egyetemi rendszerben most új. Az intézetek újak, most indulnak igazából és az együttműködés a minőségi fölépítés, ez lesz az elsődleges feladat.”

Dr. Soós Anna rövid távú tervei közé tartozik a kihelyezett magyar tagozatokkal való kommunikáció hatékonyabbá tétele. Az új tagozatvezető tovább fejlesztené a tanárképzést, illetve kiépítené a szakkollégiumi rendszert. Ez a diákoknak egy hasznos szakmai kapcsolati hálót nyújtana az egyetem ideje alatt és után is. Dr. Magyari Tivadar sikeresnek ítéli meg a tagozatvezető-választás lebonyolítását. Véleménye szerint egy nagyon erős, világos eredmény született.

Dr. Magyari Tivadar leköszönő tagozatvezető, BBTE: „Benne van az egyetem adminisztrációjában, ért a dolgokhoz. Mi igyekszünk, a régi csapat különösebben nagy problémákat nem hagyni. Tehát minél több bürokratikus ügyet, papírmunkát lezárni, hogy ne kösse le az új vezetőségnek ez a figyelmét. És van néhány dolog, amit folytatni kell. Van két-három szak a 70-ből, aminek az akkreditációja kulcsfontosságú. Meg kell erősíteni újra a marosvásárhelyi tanítóképzőt.”

Ezen kívül néhány szakot újra kell akkreditálni, mivel lejárnak az ötéves ideiglenes engedélyek. A frissen megválasztott magyar tagozatvezetőnek kulcsfontosságú szerepe lesz a beiskolázási helyek egyetem szintű leosztásában, illetve a felvételi megszervezésében is, mondja Magyari. A leköszönő tagozatvezető a napokban előkészíti a leggyorsabb, legátláthatóbb átmenetet a két vezetőség között, és megpróbálja átsegíteni a kezdeti nehézségeken az újonnan megválasztott tagozatvezetőt.

Erdély.ma / Erdély TV

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »