Csúcsra emelkedett Merkel népszerűsége

Németországban az államfőváltás körüli bonyodalmak ellenére a legutóbbi parlamenti választások óta a legmagasabbra emelkedett Angela Merkel kancellár népszerűsége egy szerdán ismertetett közvélemény-kutatás szerint.

A Stern című hírmagazin megbízásából február 20-24. között végzett felmérés szerint Angela Merkel a választói bizalmat mérő skálán a százból 64 pontot ért el, ami két pontos emelkedés a legutóbbi, decemberben végzett kutatás eredményéhez képest, és a legmagasabb érték a második Merkel-kormány 2009-es hivatalba lépése óta.

A kancellár népszerűsége annak ellenére növekedett, hogy a felmérést megelőző napokban lemondásra kényszerült a szövetségi elnöki tisztségről Christian Wulff, aki a Merkel vezette konzervatívok jelöltje volt a 2010-es államfőválasztáson. Merkel pedig ennek nyomán arra kényszerült, hogy támogassa a Wulff ellen 2010-ben versenybe szállt Joachim Gauck jelölését a megüresedett posztra.

Merkel a következő választások előtt bő másfél évvel stabilan vezet két lehetséges kihívója, Peer Steinbrück és Frank-Walter Steinmeier szociáldemokrata politikusok előtt, akik egyaránt 56 ponton állnak.

Gauck jelölését a koalíciós partner liberálisok kényszerítették ki, népszerűségük azonban nem emelkedett jelentősen azzal, hogy érvényesítették akaratukat a konzervatívokkal szemben. A liberális párt (FDP) választói támogatottsága 1 százalékkal 3 százalékra emelkedett, így továbbra sem érik el a parlamentbe jutáshoz minimálisan szükséges 5 százalékot. Az FDP legismertebb politikusai sem profitáltak Gauck jelöléséből, Philipp Rösler pártelnök bizalmi mutatója 1 ponttal javult, így 31 ponttal a lista végén áll az előző FDP-elnökkel, Guido Westerwelle külügyminiszterrel együtt.

A koalíciós társ CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága 38 százalékos, nem változott az előző felméréshez képest, a 2009-es választáson még 14,6 százalékkal történetük legjobb eredményét produkáló FDP lecsúszása miatt azonban nem maradna fenn a konzervatív-liberális koalíció, ha „most vasárnap” lennének a parlamenti választások.

Ugyanakkor az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és a kormányzásra kiszemelt partner Zöldek együttes támogatottsága sem volna elég a kormányalakításhoz; az SPD-re a választók 26 százaléka szavazna, a Zöldeket 14 százalék választaná a felmérés szerint.

A parlamenti frakcióval ugyancsak rendelkező Baloldal támogatottsága 8 százalékon stagnál. A német politikába a tavaly őszi berlini tartományi választáson elért 9 százalékos eredménnyel berobbant Kalózok országosan 7 százalékon állnak, egy százalékpontot veszítettek, de így is bőven bejutnának a Bundestagba a Forsa közvélemény-kutató intézet reprezentatív felmérése szerint.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »