India külkapcsolatai a 21. században

India a világ vezető hatalmaival igyekszik jó kapcsolatot ápolni, a problémáikat pedig békés párbeszédek útján megoldani – jelentette ki Gauri Sankar Gupta, az ország budapesti nagykövete a Magyar Külügyi Intézetben. A dél-ázsiai állam fontos szerepet tölt be regionális és globális nemzetközi szervezetekben egyaránt, ám némelyekkel kapcsolatban erősebb kritikákat is megfogalmaz.

India területe megegyezik az Európai Unióéval, 28 államot foglal magába, lakossága az EU lakosságának kétszerese, kulturálisan az EU-hoz hasonlóan változatos, 325 nyelvet beszélnek, melyből 21 az ország hivatalos nyelve – mutatta be országát Gauri Sankar Gupta indiai nagykövet a Magyar Külügyi Intézetben csütörtökön tartott előadása során. India a világ legnépesebb demokráciája, a legutóbbi, 2009-es általános választásokon 670 millió választópolgár vett részt. India a negyedik legnagyobb gazdaság az Egyesült Államok, Kína és Japán után, évente 7–9% közötti gazdasági növekedéssel.

India nemzetközi szerepe

India jelentős szerepet tölt be a nemzetközi politikában. 1961-ben részt vett az El Nem Kötelezettek Mozgalmának létrehozatalában, mely nemzetközi szervezet azon országokat tömöríti, amelyek formálisan nem kötelezték el magukat valamelyik hatalmi tömb mellett vagy ellen. India több mint 66 békefenntartó misszióban vett részt világszerte. A nagykövet kifejtette, hogy bár India rendelkezik nukleáris fegyverekkel, mégis elkötelezett az országok nukleáris fegyvereinek bizonyos időkereten belüli teljes lefegyverezése iránt.

Gauri Sankar Gupta nagykövet kritikusan nyilatkozott a legjelentősebb nemzetközi szervezetekről. Véleménye szerint az ENSZ megreformálásra szorul, ám nem csupán a Biztonsági Tanács, hanem a Bretton Woods-i pénzügyi rendszer is. Kiemelte, hogy az ENSZ nem működik elég hatékonyan, alkalmazkodnia kellene a világ mostani realitásaihoz. India a Biztonsági Tanács állandó tagja kíván lenni – amit Magyarország is támogat. A nagykövet úgy véli továbbá, hogy a WTO jól működik, ám azon belül is időről időre megjelennek a problémák.

Gupta nagykövet előadásában kihangsúlyozta, hogy a szabadság minden ember eredendő joga, ezért az emberi jogokat elnyomó országoknak meg kell újítaniuk magukat. Ugyanakkor ezt nem szabad erőltetni, hanem hagyni kell, hogy a társadalmak kifejlesszék saját értékrendjüket: mi csupán bátoríthatjuk és támogathatjuk őket, de nem szabad, hogy a mi rendszerünket erőszakoljuk rájuk, mert az értékrend kialakulásának egy belső folyamatnak kell lennie – tette hozzá. Engedni, hogy minden ország maga hozza létre saját értékrendszerét, az szintén demokrácia – demokrácia a nemzetek között.

India kapcsolata más országokkal

A nagykövet előadásában bemutatta országának nemzetközi kapcsolatait is. Az Egyesült Államokkal különösen szoros kapcsolatot ápolnak, rendszeres konzultációkat tartanak regionális és globális kérdések megvitatásának érdekében, valamint tudomány és technológia terén is jelentős együttműködések vannak köztük. A két ország közötti kereskedelem is kiemelkedő, 68 milliárd dollár (14.616 milliárd forint) értékű.

Az Európai Unióval erős civilizációs kapcsolatai vannak Indiának, főképp az Egyesült Királysággal – a gyarmati múltból adódóan. A 2001 óta évente megrendezésre kerülő csúcstalálkozók mellett biztonsági és energetikai kérdésekben is konzultálnak. Az India és EU közötti kereskedelem is jelentős, 2010-ben 70 milliárd dollár (15.046 milliárd forint) értékű volt.

Indiát és Kínát négyezer kilométer hosszú határ választja el egymástól, mely határmenti területek folyamatos konfliktusok forrását képezik a két ország kapcsolatában. Rendszeres bizottsági ülések zajlanak a problémák kezelésére, mindeddig komolyabb eredmények nélkül, azonban a nagykövet szerint a párbeszéd az egyedüli megoldás. A két ország gazdasági kapcsolata jelentős mértékben növekedett az utóbbi 6 év folyamán, mára megközelíti az éves 63 milliárd dollárt (13.541 milliárd forint).

India nagyra értékeli Japánt, mert az hozzá hasonlóan demokratikus és stabil társadalom Ázsiában. Japán jelentős fejlesztési támogatást nyújtott Indiának az elmúlt évek során – emelte ki.

India közeli kapcsolatot ápol Afrikával is, 3 milliárd dolláros (644 milliárd forint) fejlesztési támogatást adott afrikai országoknak. A nagykövet hangsúlyozta továbbá, hogy Afrikában jelentős fejlődési lehetőségek vannak, ezért fontos lesz a világgazdaság jövője szempontjából.

Gupta nagykövet beszélt továbbá regionális és globális szervezetekről, melyeknek India is tagja, vagy jó kapcsolatot ápol velük. Kiemelte többek között, hogy idén ünneplik az India és az ASEAN közötti kapcsolatfelvétel 20. évfordulóját. Kifejtette azt is, hogy India elkötelezett híve annak, hogy Kelet-Ázsia szabadkereskedelmi régióvá váljon. A G-20-ról is szót ejtett a nagykövet, mely kiteszi a világ GDP-jének 80 százalékát, a kereskedelem 82 százalékát és a lakosság 68 százalékát – véleménye szerint a G-7 elvesztette jelentőségét Kelet-Ázsia gazdasági felemelkedésével. Továbbá arra is kitért, hogy a BRICS-országok – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – is jelentős szerepet töltenek be a világgazdaságban, hiszen a világ GDP-jének 37 százalékát teszik ki.

Az indiai nagykövet azzal zárta előadását, hogy legfiatalabb nemzetként Indiában hatalmas növekedési lehetőség rejlik, hiszen a lakosság 65 százaléka 25 év alatt van.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »