Még gyorsabban terjedhet majd a mobilnet

Az Európai Parlament elfogadta azt a tervezetet mely lehetővé teszi, hogy a mobilinternet terjedése tovább gyorsuljon, köszönhetően az új rádióspektrumok felosztásáról szóló szabályzatnak.

Gunnar Hökmark az új szabályozás parlamenti felelősének álláspontja szerint: „Azzal, hogy rendelkezésre áll a megfelelő rádióspektrum, Európában lehet a leggyorsabb a mobilinternet a világon. Európa ismét vezető lehet a telekommunikációs ágazatban, új munkahelyek jöhetnek létre, és a növekedésre is kedvező hatással lehet.”

„A rádióhullámok a mobiltelefonok, a navigációs rendszerek vagy éppen a távirányítók működéséhez is elengedhetetlenek. Ezek általában a 9kHZ és 300 GHz közötti frekvenciákat használják. A frekvenciák azonban nem állnak végtelenül rendelkezésre.”- olvasható az Európai Parlament honlapján.

Ennek keretében az új szabályozás azt a célt tűzte ki, hogy a rádióspektrumok újraelosztása révén a frekvenciák egy hatékonyabb felhasználása alakulhasson ki, mely lehetővé teszi az új technológiák fejlődését, mint például az ún. 4G vezeték nélküli hálózat, amely akár 100 Mbps letöltési sebességet is lehetővé tesz.

A tagállamok 2013. január 1-ig kaptak haladékot az új szabályozás átültetésére, melynek keretében 2013. január 1-jéig kell engedélyezniük, hogy a 800 MHz-es frekvenciát vezeték nélküli hálózatok használhassák.

A frekvenciák kiosztása nemzeti hatáskörbe tartozik ugyan, azonban a most elfogadott szabályozással lehetővé vált a szolgáltatók és felhasználók közötti spektrum felosztásának európai szintű, összehangolt szabályozása.

Az új szabályozás lényege, hogy az eddig az analóg tévécsatornák műsorainak sugárzásához használt 800 MHz-es frekvenciát a tévécsatornák 2012. december végéig kötelesek átadni a mobilinternet számára.

A 800 MHz-es spektrumsáv több szempontból is ideálisabb a 4G vezeték nélküli szolgáltatások számára, mint az 1 GHz felettiek, többek között ez a sáv jobb elérést biztosít az épületeken belül, szélesebb a hatóköre, így egy hálózat kiépítéséhez is átjátszóállomásra van szükség.

Ezenkívül a Bizottságnak figyelemmel kell követnie a technológiai változásokat és a spektrumfelhasználás hatékonyságát, hogy fel tudja mérni a további frekvenciák (mint például a 700 MHz sáv) harmonizálásának szükségességét, hogy új felhasználók és szolgáltatások számára helyet biztosítsanak.

Ahogy Gunnar Hökmark a szabályozás kapcsán elmondta, a tagállami szabályozással összhangban az új rendelkezések lehetőséget biztosítanak egy hatékonyabb frekvencia felhasználásra, mely újra visszahozhatja Európa vezető szerepét a digitális technológiában.

Kitekintő / BÁLINT, KÁLLAY ÉS KENDE ÜGYVÉDI IRODA

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »