Kanadában sem rózsás a gazdaság helyzete

Stephen Harper kanadai kormányfő a héten kijelentette, a vártnál kedvezőtlenebb gazdasági helyzetben is ragaszkodnak eredeti elképzeléseikhez, vagyis hogy az államháztartás egyensúlyát a munkahelyteremtést és befektetést ösztönző pénzügyi politikával kívánják elérni. Bár Kanada a G8 országok közül szövetségi szinten viszonylag alacsony államadóssággal és hiánnyal küzd, azonban ha a tartományok fiskális helyzetét vizsgáljuk, az adatok sokkal rosszabb képet mutatnak, az ország teljes államháztartási hiánya 2010-ben 90 milliárd dollár volt. Ez áll a hátterében annak, hogy a közelmúltban több tartomány, például British Columbia és Ontario, a kormányzati irányelvekkel ellentétben a költségvetési szigor és a vállalati adókedvezmények csökkentése felé mozdult el.

A pénzügyminiszter, Jim Flaherty aggasztónak találja a központi alapelvektől való eltérést, hiszen,  ahogy azt kiemelte, a kanadai kormány a lehető legmagasabb hitelminősítéssel rendelkezik, és az ország érdeke, hogy a tartományok Ottawával összehangolt gazdaságpolitikát folytassanak. Ezt azonban megnehezítik olyan szövetségi intézkedések, mint a bűnözés elleni szigorúbb fellépés, amely a börtönök túlzsúfoltságát vonja maga után, súlyos anyagi terhet rakva az egyes területek vállára. Egyre nagyobb problémát jelent számukra továbbá, hogy az ún. baby boom generáció tagjai ezekben az években kezdenek nyugdíjba menni. A következő pénzügyi év megtervezésekor erre a problémára is megoldást kell találni, így a kormány számol annak lehetőségével, hogy a jelenlegi 65 év helyett fokozatosan 67 évre emeljék a nyugdíjkorhatárt.

A szövetségi kormány eddig is több lépést tett a kiadások leszorítása terén, és példájuk követésére szólították fel a tartományokat is. Közel 4%-kal csökkentették az őslakosok ügyeivel foglalkozó intézmények támogatását, 7,5%-kal a külügyekre és a nemzetközi kereskedelem támogatására szánt pénzt, továbbá több mint 14%-kal fordítanak kevesebbet humánerőforrás-fejlesztésre. Az iparnak szánt központi támogatást pedig ötödével faragták le, és csaknem felére apadt más intézmények szövetségi támogatása is. Flaherty szerint azonban szó sincs arról, hogy a néhány európai országban bevezetett drákói intézkedésekhez hasonlóra kerülne sor Kanadában is. Az ellenzéki liberálisok hiányolják a visszafogott kiadások átláthatóságát, míg az egyik legnagyobb kanadai bank közgazdásza kijelentette, ígéret helyett konkrét programot vár a kormánytól arra, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben milyen intézkedésekkel kívánják az ország pénzügyi stabilitását biztosítani.

Zádorvölgyi Zita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »