Újabb kínai-orosz nem a Biztonsági Tanácsban

Nem okozott különösebb meglepetést szombaton az újabb orosz-kínai vétó a Biztonsági Tanács ülésén, a hét folyamán világosan kifejtették véleményüket a szír kérdést illetően, továbbá a két állandó tag „elfogultnak” tartotta a határozattervezetet. Rossz nyelvek szerint azonban a két államnak túlságosan is szoros érdeke fűződik a szír rezsim hatalmon maradásához. A másik 13 BT-tagállam egyébként a határozat mellett tette le voksát. A tervezet egy javított változatáról szavaztak a Tanácsban, ez a verzió már nem említette az elnök, Bashar al-Asszád lemondását és a hatalom átadását alelnökének.

A nyugati államok és arab szövetségeseik csalódottan vették tudomásul az újabb kudarcot, küldötteik nem rejtették véka alá véleményüket.  „Vér fog tapadni azok kezéhez, akik meghiúsították az utolsó próbálkozást a helyzet békés megoldására. A Tanács és a nemzetközi közösség ismét cserbenhagyta a szír népet.”- nyilatkozta a CNN újságírójának Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter „paródiának” nevezte a szavazás eredményét. William Hague brit külügyminiszter szerint Moszkva és Peking hátat fordítottak az arab világnak. „Azoknak, akik blokkolták a Biztonsági Tanács lépését, maguktól kell megkérdezniük, hány áldozatot képesek még tolerálni.”- nyilatkozta a szavazást követően Mark Lyall Grant brit nagykövet.

Az arab államok azonban nem adják fel a reményt, Nabil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy továbbra is támogatást keresnek a szervezet béketervéhez. „A szavazás kimenetele nem vonta kétségbe a Liga döntéseinek nemzetközi támogatottságát.”- nyilatkozta a Liga vezetője.

Eközben Szíriában folytatódnak az összecsapások, aktivisták szerint az elmúlt két napban legalább 321 civil vesztette életét Homsz városában, a tüntetések egyik központjában. A szír ellenzék is csalódottan fogadta a hírt, Burhan Ghalioun, a Szír Nemzeti Tanács vezetője szerint Moszkva és Peking a vétóval „felhatalmazást” adott Bashar al-Asszádnak és „bűnös rezsimjének”. Tripoliban pedig egy, a szír ellenzékkel szimpatizáló csoport tartott demonstrációt az orosz nagykövetség épülete előtt, egyesek felmásztak a tetőre és letépték a zászlót is. „A líbiai forradalmárok készek szír testvéreikkel harcolni.”- állt a tüntetők transzparensén.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »