Vége lehet a szenegáli békének?

Hatalmas felháborodás fogadta a szenegáli legfelsőbb bíróság döntését, melynek értelmében a 85 éves Abdoulaye Wade az alkotmány tiltása ellenére harmadszor is indulhat az elnöki címért a február 26-i elnökválasztáson. A pénteki tüntetések után az ellenzék további ellenállásra készül – emiatt többen is attól tartanak, hogy a kontinens legnyugodtabb és legdemokratikusabb országának számító Szenegál már nem sokáig örülhet ezeknek a címeknek.

„Az alkotmányt én írtam. Nálam senki nem ismeri jobban.”

Abdoulaye Wade a bíróság döntése után a televízióban intette nyugalomra az ellenzéki tiltakozókat. A 2000 óta hatalmon levő elnök indoklása szerint az ítélet annak ellenére is törvényszerű, hogy az alkotmány kettőben maximálta az elnöki ciklusok számát. Wade úgy véli, hogy mivel az új alaptörvényt hatalomra jutása után fogadták el, annak rendelkezései nem vonatkoznak a választáson való indulására, hiszen abban az esetben a hatályos rendelkezéseket visszamenőlegesen kellene alkalmazni. Az elnök kitart azon álláspontja mellett, hogy az alkotmányt egymaga írta, így nála jobban senki sem ismerheti.

A bíróság Wade indulásának elfogadása mellett kizárta a leginkább zenei karrierje miatt ismert Youssou N’Dourt a versenyből. Indoklásuk szerint N’Dournak nem sikerült a minimális tízezer támogatót megszereznie – igaz, a kampánya miatt a turnézást is felfüggesztő zenész 12000 aláírást gyűjtött, ebből viszont a testület négyezret beazonosíthatatlannak minősített.

Könnygáz, lángoló barikád

A bíróság döntését követően percek alatt annak ellenére több száz fős tömeg gyűlt össze Dakar belvárosában, hogy a hatóságok a várható eredmény miatt január 26. és 30. között minden tüntetést betiltottak. A tiltakozás igen hamar erőszakba torkollott: a résztvevők kövekkel dobálták meg a kivonuló és őket könnygázzal feloszlatni próbáló rendőröket, illetve felgyújtott asztalokból állítottak barikádot. Az elégedetlenkedők viszont nem csak a fővárosban ragadtatták el magukat: a keletebbre fekvő Kaolackban felgyújtották a kormánypárt székházát, Thies-ben pedig az autópályát torlaszolták el. A zavargásokban egy rendőr életét vesztette.

Az utcákra szombat reggel visszatért a nyugalom, de ez inkább a rohamrendőrök jelenlétének, mint az ellenzék beletörődésének köszönhető. Abdoul Aziz Diop, az M23 ellenzéki szervezet vezetője elmondta, hogy továbbra is arra kérik támogatóikat, hogy maradjanak készenlétben és álljanak ellen Wade elnöknek. Az ellenzék több kulcsfigurája és aktivistája szombatra gyűlést hívott össze, ahol a további lépéseikről döntenek. 

Tési Áron

Friss hírek