Oprah és a dél-afrikai oktatás viszontagságai

Oprah Winfrey 2007-ben hozta létre hátrányos helyzetű lányok számára azt a magániskolát, ahol nemrégiben került sor az első végzős évfolyam elbúcsúztatására. Az ünnepségen maga a műsorvezetőnő is részt vett, ahol meghatódva beszélt az oktatás ösztönző erejéről. Mialatt azonban az elitiskola diákjainak oktatását a legfejlettebb technikával segítik, s egy hosszú nap fáradalmait az intézményhez tartozó szépségszalonban heverhetik ki, az ország több iskolájában még az áram- és vízellátás sem megoldott.

Nemrégiben több hírforrás is beszámolt arról, hogy Oprah Winfrey, a milliomos médiasztár dél-afrikai elitiskolájában leérettségizett az első évfolyam. A kapuit 2007-ben megnyitó intézmény olyan lányok számára nyújt minőségi oktatást, akiket valamilyen trauma ért gyermekkoruk során, elvesztették szüleiket, erőszakosan bántak velük, vagy szexuálisan kihasználták őket. Most 72 diák vehette át érettségi bizonyítványát a nagy sajtóvisszhangot kapó ünnepségen, s mindegyikük neves dél-afrikai és amerikai egyetemeken folytathatja tanulmányait. Az iskola különös figyelmet fordít a vezetői és vállalkozói ismeretek oktatására, ezért Winfrey szerint ez egyfajta befektetés is az ország jövőbeni vezetésébe.

A népszerű műsorvezető méltán lehet büszke tanítványaira, akiket saját lányainak nevezett, a 40 millió dolláros leányiskola azonban korántsem működik gördülékenyen. A megnyitás után pár hónappal kirobbant a botrány, miszerint az akadémia egyik felügyelőnője molesztálja a tanítványokat. A tanárnőt a vádak alól azonban végül 2010-ben felmentették. Nem ez volt az egyetlen eset, amely csorbát ejtett a nívós iskola hírnevén, tavaly ugyanis egy diák eltitkolta terhességét, majd az iskolában hozta világra gyermekét, akire később halva találtak rá egy iskolatáskában.

A sorozatos megpróbáltatások ellenére Winfrey nem adta fel a küzdelmet, hiszen saját magának is anyagi nehézségeken, neme és bőrszíne miatti megpróbáltatások során kellett felülkerekednie ahhoz, hogy kivívja a világ egyik legbefolyásosabb üzletasszonyának címét. Vallja, hogy az oktatás minden lány számára ösztönző erőt jelent, rendelkezzenek bármilyen háttérrel. 

A számítógépekkel, tudományos laboratóriumokkal, színházzal, valamint szépségszalonnal felszerelt iskola csupán egy kirívó példája a dél-afrikai oktatási rendszernek. Az ezredforduló évében beiratkozott egymillió diák több mint fele ugyanis nem jutott el az érettségi vizsgákig, azoknak pedig, akik sikeresen helyt álltak, csupán negyede jutott be valamelyik egyetemre. Több ezren próbálnak bekerülni az iskolák által felkínált alig pár száz helyre, s a felvételt nyert diákoknak sokszor katasztrofális körülményekkel kell szembenézniük: a legtöbb intézmény víz, áram, könyvek, tanárok vagy – a legrosszabb esetben – épület hiányától szenved.

A kontinens legnagyobb, legfejlettebb gazdaságával dicsekedhető országa a felsőoktatásban részt vevők aránya terén rendkívül rossz mutatókkal rendelkezik, ami nagyrészt a rossz körülményeknek, valamint a magas tandíjaknak köszönhető. Az utóbbit ugyanis a szegényebb családok többsége nem tudja kigazdálkodni. De lehet, hogy nem is vesztenek ezzel olyan sokat, hiszen a munkaadók gyakran panaszkodnak amiatt, hogy az alacsony színvonalú egyetemek ontják magukból a gyakorlatilag alkalmatlan diplomásokat.

A kormány állítja, hogy a helyzet elkezdett javulni, mióta tavaly megemelkedett a sikeres vizsgát tevők aránya. Ebből azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ez a ráta az elmúlt években nagy kilengéssel ingadozott, s nagyban függ attól, hogy mennyi gyengébb képességű tanulót tartanak vissza a vizsgák letételétől. Emellett abból is sok mindenre lehet következtetni, hogy a legtöbb felvételi tárgy esetében mindössze 30 százalékot kell elérni a sikeres teljesítéshez.

Dél-Afrika az ellentétek országa, mely az oktatási rendszerre különösen jellemző. Mialatt a legtöbb vidéki iskolában még áram sincs, a magas tandíjú elitiskolákban iPad táblagép segíti minden egyes diák órákra való felkészülését. Bár Oprah azon törekvése, hogy színvonalas oktatásban részesítsen hátrányos helyzetű leánygyermekeket, igencsak becsülendő, a dél-afrikai oktatási rendszer problémáinak megoldására ennél jóval többre lenne szükség.

Dallos Sára

Friss hírek