Bevándorlási cunami Olaszországban

2011-ben az arab tavasz hatására rekordot döntött a tengeren érkező menekültek száma. Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT)  becslései szerint ha a bevándorlás dinamikája nem változik, 2065-re megháromszorozódik a bevándorlók száma Olaszországban. A bevándorlók és a társadalom közötti feszültségeket a gazdasági válság csak fokozza.

Olaszország számára 2011 nem csak a gazdasági és politikai válságok, hanem a bevándorlási „boom” éve is volt. Az arab tavasz eseményei a félszigetre is hatással voltak, a tavalyi évben rekordmennyiségű, 62 ezer bevándorló szállt partra Olaszország déli részén, ebből 60 ezer az év első 9 hónapjában. A menekültstátusz iránti kérelmek száma 102 százalékkal haladta meg a 2010-es év ugyan ezen időszakát. Az országban szabályos „invázióról”, „ember cunamiról” beszéltek, naponta több százan érekzetek a déli szigetekre, elsősorban Lampedusára.

A menekültáradat miatt kialakult katasztrófális helyzetet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő azzal a törvénnyel kívánta enyhíteni, amely ideiglenes tartózkodási engedélyt biztosított minden 2011. január 1-je és április 5-e között Olaszországba érkezett észak-afrikai bevándorlónak. Az intézkedéstől azt remélték, hogy a schengeni határok megnyílásával tovább mennek majd a bevándorlók más európai országokba. A francia korlátozások miatt azonban a legtöbben úgy döntöttek, hogy Olaszországban maradnak. Az ideiglenes tartózkodási engedélyeket mindössze 11 800-en igényelték, 11 700-el kevesebben, mint ahány ember belépését regisztrálták ezen időszakra. A több mint 11 ezer „fantom” bevándorló láthatatlanná vált a bürokrácia számára, és illegalitásba vonult.    

Az illegális bevándorlókat 500-700 ezer közöttire becsülik, ám pontos adatok nem állnak rendelkezésre. A legális bevándorlók a 2011. január 1-jei adatok szerint több mint négy és fél millióan vannak, 7,9 százalékkal többen, mint az azt megelőző évben. A bevándorlás mértéke  dinamikusan növekszik, ráadásul a bevándorlók általában többb gyermeket vállalnak, mint az olaszok:  2011-ben az újszülöttek 13,9 százaléka bevándorlók gyermeke volt. Az olasz statisztikai hivatal becslései szerint ha a növekedés üteme nem változik, 2065-re megháromszorozódik a bevándorlók száma, így a népességhez viszonyított arányuk a mostani 7,5 százalékról 22-24 százalékra változik majd.

A bevándorló szülők Olaszországban született gyermekeinek állampolgársága politikailag és társadalmilag is az egyik legvitatottabb problémák közé tartozik. Ezek a gyerekek nem csak Olaszországban születnek, ott is nőnek fel, beszélik a nyelvet, beilleszkednek a társadalomba, tehát gyakorlatilag minden szempontból olaszok, azonban az állampolgárságot nem kaphatják meg, legfeljebb 18 éves koruk után, bizonyos feltételek mellett. Giorgio Napolitano olasz államfő a „ius soli” elvének bevezetésében látja a megoldást, amely eddig azonban komoly politikai akadályokba ütközött. A volt kormánykoalíció, a hírhedt bevándorlásellenes Északi Liga és a Szabadság Népe párt határozottan elutasították a ius soli-t és alkotmányellenesnek nevezték annak bevezetését. Napolitano a Monti-kormány beiktatásakor elmondta, reméli, hogy az új kormány kellő figyelmet szentel majd a problémának és megoldás sztületik majd ebben a kérdésben is, amely a születések magas száma miatt egyre sürgetőbb.

A társadami feszültségeket a gazdasági válság is fokozza. A bevándorlók között 280 ezer a munkanélküli, az állam ennél többet nem tud eltartani. A Munkaügyi Minisztérium szerint 2012-ben a bevándorlási kvóta csökkentését kellene bevezetni, mert Olaszországnak nincs szüksége több munkavállalóra, a munkaerőpiac is válságban van, nagyobb a kínálat, mint a kereslet. A bevándorlók által vezetett vállalkozásoknak sem örülnek az olaszok, pedig számuk folyamatosan növekszik: 2011-ben 5,7 százalékkal több vállalkozást alapítottak bevándorlók, mint az előző évben, tehát minden 10. vállalkozás bevándorlók kezében van. Az olasz kis- és középvállalkozók versenyhelyzete romlik az alacsony ár és minőség miatt, amelyet ezek a vállakozások produkálnak. Legveszélyesebbnek mégis az illegális- és fekete munkát tartják, amelyek szintén a bevándorlókhoz köthetőek, azonban legnagyobb számban az olasz vállalkozók aknázzák ki az általuk nyújtott lehetőségeket. 

Silvio Berlusconi és kormánya felvette a harcot az illegális bevándorlással szemben és a legális bevándorlás mértékének korlátozását is szorgalmazták. 2012. január 1-jétől lépett életbe például az a törvény, amely 80-200 euróig terjedő eljárási díjat vetettek ki azok számára, akik tartózkodási engedélyüket akarják meghosszabbítani. A Monti-kormány bevándorlási politikája még várat magára, nagy kérdés, hogy az új kormány elődje politikáját fogja-e követni ezen a területen, vagy teljesen új irányt képvisel majd. 

Szabó Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »