Offshore és káros lobbi: durvul az elnökválasztás

Egymásnak estek a republikánus elnökaspiránsok a szombat óta kétesélyessé vált elnökjelölti versenyben. Mitt Romneyról kiderült, hogy milliós vagyonának egy részét a kajmán-szigeteken helyezte biztonságba, Newt Gingrich pedig a jelzáloghitel-válságot előidéző vállalat lobbistája volt. Közben a legújabb felmérések szerint Gingrich országosan és a következő előválasztást tartó Floridában is átvette a vezetést Romneytól.

A dél-karolinai vereség és a véget nem érő támadások a friss felmérések szerint komoly nyomot hagytak a sokáig magabiztosan vezető Mitt Romney népszerűségén. A Gallup és a Rasmussen kedden közölt adatai szerint újra a múlt szombaton Dél-Karolinában legtöbb szavazatot begyűjtő Newt Gingrich a legnépszerűbb republikánus jelölt. Előbbi cégnél négy (31% Gingrich, 27% Romney), utóbbinál hét százalékponttal (35% vs 28%) áll jobban a volt házelnök Romneynál.

Romneyt a múlt héten republikánus ellenfelei és a sajtó is azzal vádolta, hogy eltitkolja jövedelmét, mivel még nem hozta nyilvánosságra adóbevallását. A volt massachusettsi kormányzó végül hétfőn közzétette adónyilatkozatát amelyből kiderült, hogy hárommillió dollár adót fizetett be 2010-ben, a 21,7 milliós, főként befektetésekből származó jövedelme után. A republikánus elnökjelölt  további hárommillió dollárt adományozott jótékony célokra és a mormon egyháznak, 14 százalékra csökkentve ezáltal összevont adóalapját. Gingrich ezzel szemben hárommilliós jövedelme után lényegesen magasabb kulccsal (31%), közel egymillió dollárt adózott ugyanabban az évben.

A tény, hogy Romney kevesebb adót fizet, mint a legtöbb amerikai, tovább erősíti a róla kialakult milliomos pénzember imázsát. Ez pedig akár elnökségébe is kerülhet, mert a jövedelmi egyenlőtlenség ügye az idei elnöki kampányában kiemelt szerepet kap – írja a Washington Post. Obama igyekszik kihasználni a közvélemény pénz-és bankvilág ellenes hangulatát, a kedd este elmondott évértékelő (State of the Union) beszédében is követelte az évi egymillió dollár felett keresők legalább 30 százalékos megadóztatását. Romney ugyanakkor a hétfő esti republikánus vitában hangsúlyozta, nem hiszi, hogy olyan elnököt szeretne az ország, aki több adót fizet be, mint amennyivel tartozik az államnak. „Befizettem a törvény által előírt összes adót, és egy dollárral sem többet”- mondta a volt massachusettsi kormányzó hozzátéve, hogy büszke arra, hogy ilyen sok adót fizet.

Igen ám, de Romney adóbevallásából nemcsak a Goldman Sachs írországi és a Bain Capital luxemburgi egységeihez köthető bevételeire derült fény, hanem kajmán-szigeteki off-shore számlákra is, ami nem feltétlenül lendít Romney megtépázott népszerűségén. A volt massachusettsi kormányzó nem véletlenül igyekezett a héten inkább Gingrich kétes tanácsadói szerződéseit előtérbe helyezni.

A volt házelnök, hogy kifogja a szelet Romney vitorlájából, hétfőn (majd kedden) szintén nyilvánosságra hozta a csődbe jutott állami jelzáloghitelező „Freddie Mac”-kel kötött, havi 25 ezer dolláros szerződését. A kitárulkozás azonban Gingrich esetében is inkább visszafelé sült el, mert bár váltig állította, hogy soha nem lobbizott ügyfelei érdekében, a kontraktus részleteiből, bár indirekt módon, de ennek ellenkezője olvasható ki. Eszerint a The Gingrich Group nemcsak a stratégiai tervezés és a közpolitika területén végzett tanácsadást, de a vállalati tervezéshez és az üzleti célokhoz hozzájárulva, személyesen egyeztetett a legfontosabb részvényesekkel, a fő lobbistákkal pedig megvitatta a vállalat üzleti lehetőségeit. A New York Times egy novemberi cikkében a „Freddie” munkatársai azt mondták, hogy Gingrich feladata volt a cég üzenetét eljuttatni a republikánus közönséghez. Valaki pedig felidézte a volt házelnök  tanácsát, hogy a szervezetet úgy állítsák be, mint ami ugyan nem kifejezetten kormánytámogatott, de nem is jár olyan szabad utakon, mint a Wall Street bankjai. 

Romney egy új hirdetésében azzal támadja jelölttársát, hogy „míg a floridai családok elveszítették mindenüket az ingatlanválság miatt, addig Newt Gingrich hasznot húzott belőle”. A sokak által jelzáloghitel-válság egyik előidézőjének tartott „Freddie Mac” óriásvállalat és Gingrich között nyolc évig fennálló kapcsolat, összesen 1,6 millió dollárt hozott a volt házelnök konyhájára.

A támadások ellenére Gingrich egy jelentős választói csoport, a Tea Party nagy részének támogatását viszont elnyerte. Romney feltartóztatása érdekében a múlt héten a volt arkansasi kormányzó, Sarah Palin is mellé állt, aki köztudottan nagy tiszteletnek örvend a mozgalom tagjai között. A volt házelnök pedig igyekszik magát „anti-establishment” forradalmárnak láttatni, aki mélyen átérzi a Tea Party Obamával szembeni dühét. Megígérte, hogy a javára lemondó Rick Perry elnöklésével felállít egy bizottságot, ami az alkotmány tizedik kiegészítését tanulmányozza majd. Az 1791-ben elfogadott módosítás minden az alkotmányban külön nem szabályozott területet az államok hatáskörébe utal. Az ígéret válasz a Tea Party támogatók egy régi sérelmére, miszerint Washington alkotmányellenesen bitorolja az államok jogait. A floridai Tea Party kampánycsapatai közül negyvenkettő fel is sorakozott Gingrich mögé és csütörtökön is együtt masírozik vele Orlandoban.

További jó hír Gingrich számára, hogy már nem csak országosan, hanem Floridában is népszerűbb Mitt Romneynál. A RealClear Politics felméréseket összesítő adatai alapján a floridai republikánus szavazók 36 százaléka őt, 32 százaléka pedig Romneyt támogatja kevesebb mint egy héttel a január 31-i előválasztás előtt.

Pulay Kristóf

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »