Több, mint egymillió gyermek hal meg még az első születésnapja előtt

Gyermekegészségügyi vizsgálat során mutatott rá a nemi diszkrimináció súlyosságára egy indiai kutatás. Az orvosok szerint a lánygyermekek alultápláltabbak a fiúknál.

Három indiai állam, Delhi, Haryana és Punjab orvosai megkérdezésével készült az az indiai vizsgálat, amely a helyi gyermekek egészségügyi állapotára vonatkozó kérdések alapján mutatott rá a nemi diszkrimináció súlyosságára a térségben. Az Indian Academy of Pediatrics (IAP) kutatása szerint a több mint 670 orvos 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy körzetében a leányok alultápláltabbak a kisfiúknál. A doktorok 65 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalatai szerint a családok jobban örülnek a fiúgyermek érkezésének, míg csak 26 százalékuk mondta, hogy egyforma örömöt tapasztal a lányt és a fiút váró szülőknél.

Az IAP adatai szerint a három tagállamban igen aránytalan a két nem megoszlása. Haryana államban 1000 fiúgyermekre 830 lány jut, Punjab területén 846, Delhiben pedig 866. India egészére nézve 1000 fiúra nézve 914 a kislányok aránya.

Az orvosi szervezet szerint a rossz táplálás az oka annak, hogy évente 1,3 millió kisgyermek nem éli meg Indiában az első születésnapját.

Kitekintő / ELTE TÁTK hírlevél

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »