A jövő évi hiányt is 3 százalék alatt tartja a kormány

Jövőre is 3 százalék alatt tartja Magyarország a költségvetés hiányát, mégpedig az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően – jelentette ki hétfő délelőtt Magyarország brüsszeli EU-képviseletének vezetője. Györkös Péter szerint így nem fenyeget annak veszélye, hogy a Bizottság jövőre felfüggeszti a kohéziós alapok kifizetéseit.

Nem lesz szükség a Magyarország ellen folyó túlzott deficiteljárás fenntartására, a kormány ugyanis a kért 3 százalék alá fogja csökkenteni az államháztartás hiányát 2013-ban – mondta újságíróknak a brüsszeli magyar EU-nagykövet.

Az Európai Bizottság novemberben jelentette be, múlt héten pedig megerősítette, hogy fenntartja, sőt, újabb fázisába lépteti Magyarország ellen a túlzott deficiteljárást, mert nem lát biztosítékokat arra, hogy Magyarország képes lesz határidőre 3 százalék alá csökkenteni a költségvetés strukturális hiányát. Brüsszel megállapította, hogy Magyarország nem teljesítette a Pénzügyminiszteri Tanács legutóbbi (2009 júliusi) ajánlásait a hiány csökkentésére.

Bár az államháztartás 2011-ben 3,5 százalékos többletet produkált, de a gazdasági és pénzügyekért felelős EU-biztos múlt szerdán jelezte, a magánnyugdíjpénztári tagdíjak költségvetési becsatornázása önmagában a magyar GDP 10%-ának megfelelő összeget juttatott a költségvetésbe. „Ez egy egyszeri intézkedés volt, enélkül 6 százalék fölött lett volna a magyar hiány 2011-ben” – mondta Olli Rehn.

Az is igaz, hogy idén 2,8 százalékos, tehát az uniós referenciaként meghatározott 3 százalék alatti hiányt lát valószínűnek Brüsszel, de megállapította azt is, hogy a 2012-es kedvező adat is egyszeri tételeknek (a magánnyugdíjpénztári intézkedések áthúzódó hatása, azok újabb köre, illetve az egyszeri különadók) köszönhető. A Bizottság számításai szerint 2013-ban már ismét 3 százalék fölé (3,25%) kúszhat a magyar deficit, így Olli Rehn szerint nem indokolt az eljárás megszüntetése.

Bár a Bizottság a 3,25%-os prognózis meghatározásakor nem vette figyelembe a romló makrogazdasági környezetet, és a jelenleg növekvő magyar államkötvény-hozamokat sem, mindettől függetlenül a magyar EU-nagykövet bizakodó. Györkös Péter értelmezése szerint a testület 3,25%-os prognózisa mindössze azt jelenti, hogy „még nem áll a Bizottság rendelkezésére elegendő garancia arra, hogy Magyarország egyszeri intézkedések nélkül is képes lesz 3 százalék alá csökkenteni a hiányát”.

„Ha a Bizottságnak további garanciára van szüksége, ezeket meg is fogja kapni tőlünk, de meg fogjuk erősíteni, hogy a hiányunk 2013-ban 3% alatt lesz, mégpedig egyszeri intézkedések nélkül” – jelentette ki Györkös Péter. Hozzátette, hogy több olyan reform is folyamatban van, amelynek a jótékony költségvetési hatásai csak néhány hónap múlva jelentkeznek. A 3,25%-os bizottsági prognózis csak 0,25%-kal magasabb, mint az elvárt szint, ez pedig kezelhető – mondta a nagykövet.

Ebből kifolyólag a kormány nem is számít arra, hogy a Bizottság 2013. január elsejétől felfüggeszti a kohéziós források kifizetéseit. Ennek lehetőségét a múlt szerdán lebegtette meg a Bizottság, mint az egyetlen konkrét szankciót egy nem-eurózóna tagországgal szemben, ha az letér a költségvetési fegyelem útjáról. Diplomáciai források szerint a kormány ennek a veszélyét el fogja hárítani.

Ettől függetlenül a kabinet úgy számol, hogy a Pénzügyminiszteri Tanács a január 24-i ülésén meg fogja erősíteni a Bizottság múlt szerdai ajánlásait, azaz ki fogja mondani, hogy Magyarország nem teljesítette az ECOFIN 2009 nyári ajánlásait. Ezt követően a Bizottság már saját hatáskörben kezdeményezheti a kohéziós alapok kifizetéseinek felfüggesztését, de mint tisztviselők utaltak rá, mindezzel várnának az év végéig.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »