Meg vannak számlálva a maffia napjai?

Ha kormányfőnek adja valaki a fejét Bulgáriában egy dolgot feltétlenül meg kell ígérnie a lakosságnak – a szervezett bűnözés felszámolását. A rendszerváltás óta volt már szocialista, liberális, konzervatív, cárista és jobboldali-liberális kormány az ország élén, egytől egyig mindegyik kabinet megígérte, hogy felszámolja a maffiát és a szervezett bűnözést. Eddig egyik kabinetnek sem sikerült véglegesen kiirtania és leépítenie a bolgár társadalom e káros szegmensét. Most azonban változás állhat be, felállt a régóta várt maffiaellenes bíróság.

„Sok államnak van maffiája, Bulgáriában a maffiának van állama” – a híres mondás idéntől megváltozhat. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobboldali kormány 2009-es országgyűlési győzelme során bejelentette, hogy felszámolja a szervezett bűnözést az országban és erre a célra felállítja a Specializált Bíróságot, amely kizárólag maffiaszervezetek ügyeivel fog foglalkozni. Az elmúlt 2,5 évben sok vita folyt a szervezett felépítéséről, a vezetéséről és a finanszírozásáról, az ellenzék folyamatosan vádolta Bojko Boriszov kormányfőt és kabinetjét, hogy ezzel kapcsolatban csak hangzatos populista frázisokat hangoztatnak.

Dijana Kovacseva igazságügyi miniszter, CvetanCvetanov belügyminiszter és Boriszov 2012. január 10-én rácáfolt az ellenzéki támadásokra, azzal hogy átadta a Szófiában lévő bírósági épületet. Boriszov az összesereglett újságíróknak nem kívánt érdemi nyilatkozatokat adni, ugyanis szerinte az újságírók is hozzájárultak az új intézmény felállításáról keringő pesszimista vélemények terjesztéséhez. A Specializált Bíróság működéséhez a Legfelsőbb Bírói Tanács megszavazta a 2,5 millió levás (1 leva ~ 160 forint) intézményi költségvetést, amelyet az igazságügyi miniszter fog hitelesíteni a hónap során.

Az intézmény felállítását nem csak a bolgár lakosság, hanem az Európai Bizottság is sürgette. Bulgária (és Románia) többek között azért sem tagja a schengeni övezetnek, ugyanis nagyon elterjedt a szervezett bűnözés az országban. Korábbi cikkünkben már kielemeztük az országban tevékenykedő maffiacsoportosulások hátterét és arra az egyértelmű következtetésre jutottunk, hogy az egyik legsürgetőbb megoldandó igazságügyi probléma a „kemény, gátlástalan” maffiabűnözés mielőbbi lekapcsolása. A bolgár maffia főbb tevékenységei a „vad” 90-es évekhez képest valamelyest finomodtak, ugyanakkor változatlanul az országon áthaladó kábítószer-, fegyver- és embercsempészeti útvonalak a felügyeletük alatt állnak. Nem elhanyagolható továbbá a lakossági megfélemlítésekben, üzletemberek elrablásában és más egyéb köztörvényes bűnözői tevékenységekben foglalt helyük sem.

Az ellenzék az új intézmény „üzembe helyezését” követően kifogásolta, hogy a bíróság eljárási listái miért nincsenek még megtelve. A bíróságon egyelőre csak egy ügy van folyamatban – az egyik leghírhedtebb maffiavezér Kraszimir Marinov, ismertebb nevén a Nagy Margin és társa Sztefan Bonev, ismertebb nevén Zakó ellen indított eljárást a szófiai ügyészség. Marinov és Bonev kétes hírneve a 90-es évek óta ismert, számos klán tagjai és vezetői voltak, szakterületük a védelmi pénzek beszedésén át a kábítószer terjesztéséig terjed. A politikai védőernyő, a gazdasági érdekek ütközése valamint a bírósági dolgozók megfélemlítése ezidáig mindig kimentette őket (mint ahogy a legtöbb hírhedt maffiózót is) szorult helyzetükből.

A mostani ügyben is csak nagyon nehezen tudtak vádat emelni a Nagy Margin és bandája ellen, a fővárosi ügyész vádja szerint a bűnszervezet 2009 és 2010 között a Fekete-tenger partján droghálózatot üzemeltetett. A Fővárosi Fellebbviteli Bíróság (SzASz) 2011-ben botrányos ítéletet hozott és felmentette Marinovot és testvérét, Nikolaj Marinovot (ismertebb alvilági nevén a Kis Margin) több üzletember meggyilkolásának vádja alól. A SzASz érvelésében kihangsúlyozta, hogy az ügy tanúi az utolsó pillanatban visszavonták terhelő vallomásaikat.

A Marginokhoz hasonló maffiaoligarchákat nagyon ritkán tudja a rendőrség rács mögé vinni, legtöbbször gazdasági védnökeik erős nyomást gyakorolnak a bíróságokra. A maffia egyes tagjaira az igazi veszélyt nem is a rendőrség, hanem a belső leszámolások jelentik. Gyakran történnek végzetes „balesetek”, amelyek meggátolják egyik, vagy másik potenciális veszélyforrást jelentő maffiatag törvényes eltakarítását. A bolgár szakértők szerint valószinűtlen, hogy egyik napról a másikra megszűnnek a maffiaklánok által elkövetett törvénytelenségek az országban, ugyanakkor a lépéssel Bulgária a megfelelő irányba halad.

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »