Éheztették az afrikai vezetőket

Múlt hétvégén ünnepelte megalakulásának századik évfordulóját a dél-afrikai kormánypárt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC). A Bloemfonteinben megrendezett ünnepségsorozatot politikai nagygyűlés, istentisztelet, rituális tisztulási szertartás és fogadás is kísérte, melyen Nelson Mandela megromló egészségügyi állapota miatt nem tudott részt venni, viszont több afrikai állam- és kormányfő is megtisztelte jelenlétével a jeles eseményt. Többeknek közülük azonban lázas vásárlásba kellett kezdeniük, mikor nem találtak szállásukon ételt vagy ágyneműt.

Ebben a megaláztatásban részesült az ugandai elnök, Yoweri Museveni is, akit sokszor azzal vádolnak, hogy miközben népe éhezik, ő maga királyokat megillető ellátásban részesül. Most azonban arra kényszerült, hogy biztonsági őrével hozasson grillcsirkét a Nando’s nevű gyorséttermi lánc egyik üzletéből.

A dél-afrikai kormány vitatta a felrebbent hírt, és kijelentette, hogy hozzájuk semmiféle panasz nem érkezett a kiszolgálással kapcsolatban, bár arról nekik is tudomásuk van, hogy Museveni az általuk kínált étel helyett a rendelés mellett döntött. A hírek szerint namíbiai tisztviselők is arra kényszerültek, hogy élelmiszert, edényeket, tányérokat és poharakat szerezzenek be az elnök ebédjének elkészítéséhez, aki emiatt rendkívül dühösnek és csalódottnak mutatkozott a szálloda egyik dolgozójának elmondása alapján.

Bár a több mint negyven afrikai méltóságot a város szélén fekvő, impozáns Woodland Hills nevű szállodában helyezték el, a körülmények miatt többen is viharosan távoztak a helyszínről.

Dallos Sára

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »