Új fejlemények a ruandai elnökgyilkosság ügyében

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentés új felelősöket nevez meg a Juvénal Habyarimana egykori ruandai elnök 1994. április 6-ai meggyilkolásának ügyében. A hutu elnök gépét nem sokkal azután lőtték le, hogy bejelentést tett tuszi származásúak bevonásáról a kormányba. Az eset pontos körülményei azóta sem derültek ki, az akkor kormányon lévő hutuk és a tuszi felkelők egymást vádolták a merénylettel. A hutuk szerint a tuszik lázadó csoportja, a Ruandai Hazafias Front (Rwandan Patriotic Front – RPF) így akart véget vetni uralmuknak, míg a tuszi kisebbség szerint a hutu szélsőségesek így akarták megakadályozni a tuszik bevonását a kormányzásba, s egy tisztán hutu vezetést megvalósítani.

Most úgy tűnik, hogy a legfrissebb, Párizsban kiadott jelentés 17 év után választ tud adni arra a kérdésre, hogy kik tartoznak felelősséggel a 800 ezer ember életét kioltó ruandai népirtás kirobbantásáért.

Az elnök elleni merényletről annyi bizonyos, hogy gépét akkor érte rakétatalálat, amikor az leszálláshoz készülődött a ruandai főváros, Kigali repülőterén. A lövések a közelben lévő Kanombe katonai tábor börtöneinek irányából dördültek el. A Jean Louis Bruguiére bíró által lefolytatott korábbi nyomozás azt állapította meg, hogy a lövések az RFP tagjaitól származtak. A bíró jelentésében több jelenlegi kormányhivatalnokot, többek között a hadsereg fejét is felelősnek nevezte meg a történtekért, és kilenc nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki ellenük. A jelentést követően a ruandai kormányzat amellett érvelt, hogy az őrzött barakkok az RPF számára megközelíthetetlenek voltak, azonban érveik nem találtak meghallgatásra. Ezt követően a kapcsolat Kigali és Párizs között igencsak megromlott, a diplomáciai kapcsolatokat is megszakították, s csak 2010-ben került sor a békülésre.

A Bruguiére-féle vizsgálat hitelessége azonban megkérdőjelezhető: a felhasznált információk, bár első kézből származnak, hiszen RPF-katonák vallomásain alapulnak, később visszavonták. Így Marc Trévidic, a pártatlanságáról híres bíró kolléganőjével újabb nyomozásba kezdett, s rakétaszakértők segítségével arra a megállapításra jutottak, hogy a lövések nem származhattak RPF-katonáktól. A tényleges tetteseket azonban nem tudták előkeríteni, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy a merénylet után a repülőgép roncsai közül eltávolították a fekete dobozt és a pilóta hangrögzítőjét is.

Miután az új jelentés napvilágra került, tisztázva a jelenlegi elnököt, Paul Kagamét és pártját, az RPF-et, a ruandai kormány bejelentette, hogy tovább kívánja javítani kapcsolatát Franciaországgal, szorgalmazva a kölcsönös kereskedelem élénkítését is.

Dallos Sára

Friss hírek