A mexikói titkosszolgálat keresztbetett Kadhafi fiának

A mexikói kormányzat minap nyilvánosságra hozott tájékoztatása alapján meglepő fejlemények láttak napvilágot az egykori líbiai vezetővel és családjával kapcsolatban. Az új információk alapján ugyanis Szaadi Kadhafi, a megölt líbiai vezető fia Mexikó egyik Csendes-óceáni fürdőhelyén készült letelepedni. Tervében egy nemzetközi hálózat segítette, és hamis dokumentumokkal lépett volna be a latin-amerikai országba.

Lekapcsolták Kadhafi fiát

Szerdán jelentették be, hogy a még szeptemberben, az illetékes mexikói hatóságok által indított, több országot is átfogó titkos művelet véget ért. Alejandro Poiré államtitkár elmondása szerint Moammer Kadhafi fia először a Líbiától délre elterülő Nigerbe készült szökni a nyugati intervenciós erők és saját hazájának felkelői elől.

Még a líbiai-nigeri határ átlépése előtt sikerült ugyan elfogni, de terve az volt, hogy a száheli afrikai országból utána hamis iratokkal a mexikói Nayarit szövetségi állambeli Bahía de Banderasba repül, és ott észrevétlenül letelepszik. Azt azonban mexikói részről nem tudták megmondani, hogy a Kadhafi-fiú pontosan mikor és konkrétan mennyi időre tervezett Mexikóba utazni.

Szaadi Kadhafi volt az édesapja által több évtizedig irányított Líbiában a hadsereg különleges elitegységének parancsnoka, és ennek megfelelően felelősség terheli az apja uralma által elkövetett visszásságokért is. A nemzetközi közösség és az Interpol emiatt adott ki ellene vörös riasztást és elfogatóparancsot – azaz rajta volt a mindenáron előkerítendő és bíróság elé állítandó legkeresettebb személyek listáján.

Gondos vendéglátás

A mexikóiak részéről a Házigazda Hadművelet (Operación Huésped) szeptember 6-án kezdődött el. A jelentés szerint Szaadi bankszámlákat nyitott volna az országban, valamint ingatlanokat vásárolt volna Mexikó számos pontján, amelyeket amolyan biztonsági házaknak („casas de la seguridad”) használt volna – azaz menedékhelyként szolgáltak volna számára, amennyiben Mexikóban is forróvá vált volna a helyzet körülötte.

Azonban itt felmerülhet a naiv kérdés, hogy miből vásárolta volna meg az ingatlanokat, tudván, hogy európai nyomásra a pénzügyi világ első Kadhafit sújtó szankciója a család bankszámláinak befagyasztása volt. Az további bizonytalansági tényező a történetben, hogy azt sem lehet biztosan tudni, hogy Szaadi az említett menedékházakat pontosan hol vásárolta volna meg az országon belül.

Mexikóba Saadi és családja hamis iratokkal lépett volna be, amelyek a furcsán vegyes hangzású nevekre, Daniel Bejar Jaram, Amira Sayed Naram, Noar Bejar Sayed és Sofía Bejar Sayed nevére szóltak.

Saadinak mindenhol akadtak segítői

Tervét a Kadhafi-fiú nem egyedül hajtotta volna végre, társai is akadtak a kivitelezésben. Ezek azonban nem az esetleges líbiai követői közül kerültek ki, hanem különböző állampolgárságú személyek voltak. Egy négy személyes nemzetközi minihálózat segített neki, akik az utat is megszervezték számára. Olyannyira előremutató volt igyekezetük, hogy saját magánrepülőgépet is szereztek Szaadinak és családjának, de a csoport maga is otthonosan mozgott Mexikó, az Egyesült Államok, Kanada, Koszovó és a Közel-Kelet országai között.

A hálózatot még időben lekapcsolták a mexikói állambiztonsági szervek, amelynek során négy fő letartóztatására került sor. Közülük egy kanadai, egy dán volt, és ketten rendelkeztek mexikói állampolgársággal. A tagokat az akció indulása után mintegy két hónappal, november 10-11-én tartóztatták le.

További sorsuk természetesen az igazságszolgáltatásra tartozik. Ügyük a mexikói főügyészség (Procuraduría General de la República – PGR) elé került. A vád ellenük bűnszervezetben elkövetett közokirat hamisítás és embercsempészet. Előbbi vád értelemszerűen az útlevelek miatt lett az ügyészség elé felterjesztve, a bűnszervezetben való bűnözés és az embercsempészet pedig Mexikó drogháborúban való erőteljes érintettsége miatt lehet igen súlyos tényező – az említett négy személy legnagyobb hátrányára.

Rajtuk kívül ugyanakkor a vádemelés nem terjed ki további gyanús személyekre, mivel a hatóságoknak nincs tudomása további emberekről, akik részt vettek volna Saadi szöktetésében és kapcsolatban állnának a most bíróság elé állított négy emberrel.

Betették a kaput Iránnál is

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a mostani akció nem az első Mexikóban, egy éve ugyanis a hatóságoknak már lépnie kellett egy másik ügyben is. Az előző év szeptemberében ugyanis a Nemzeti Migrációs Intézet (Instituto Nacional de Migración) egy eredetileg iráni származású amerikai állampolgárt fogott el, aki a vád szerint kapcsolatban állt az egyik legrettegettebb mexikói drogbandával, a Los Zetas-sal annak érdekében, hogy megöljék Szaúd-Arábia Egyesült Államokba akkreditált nagykövetét, Adel al-Jubeirt.

A letartóztatott Arbabsiar Manssor az értesülések szerint 1,5 millió amerikai dollárt fizetett a Zetasnak, hogy azok kivitelezzék a tervet a nagykövet eliminálására. Manssort természetesen az Egyesült Államok is megvádolta azzal, hogy titokban együttműködik az iráni Forradalmi Gárdával. Irán magától értetődő módon cáfolta a vádakat, és koncepciós pernek nevezte az egész eljárást.

Ugyan az iráni szál szoros összefüggésben áll a Közel-Keleten kialakult sajátos erőviszonyokkal (az USA támogatja a szunnita szaúdiakat a síita irániakkal szemben), mégis a két eset világosan láttatja a mexikói titkosszolgálatok munkájának eredményességét, amelyre az országban igen nagy szükség is van a drogbandák nemzetközi kapcsolatainak felgöngyölítése terén.

Tomik Ádám

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »