Pénteken írják alá a horvát csatlakozási szerződést

Pénteken délelőtt írja alá Horvátország uniós csatlakozási szerződését a 27 EU-tagállam, valamint Horvátország állam- és kormányfője. A brüsszeli ceremóniával kezdetét veszi a másféléves ratifikációs folyamat, aminek végén 2013. július 1-jén csatlakozhat Zágráb a közösséghez. Addig viszont az Európai Bizottság félévente jelentést ad majd ki az igazságügyi, a versenypolitikai és az alapvető jogi erőfeszítésekről, amelyek terén a tagországok további garanciákat kértek a horvátoktól.

Az Európai Tanács lengyel elnökséget lezáró pénteki ülésén írhatja alá az uniós csatlakozási szerződését Horvátország. Pénteken reggel Brüsszelben látja el kézjegyével a dokumentumot Jadranka Kosor ügyvezető kormányfő, Ivo Josipovic államfő, valamint a 27 uniós tagállam vezetője, mindezzel Zágráb a csatlakozási folyamat utolsó fázisába lépett.

A következő másfél évben kell a 27 tagország nemzeti parlamentjének a saját jogrendjébe is átültetni a szerződést, így Horvátország csak akkor csatlakozhat az EU-hoz, ha ezt mind a 27 tagország megtette. A kitűzött csatlakozási dátum 2013. július 1.

Horvátország mostantól egészen a csatlakozásig aktív megfigyelőként vehet részt az Európai Unió munkájában. Képviselői és tisztviselői mindhárom nagy uniós intézmény testületi ülésein jelen lehetnek, mivel – mint egy bizottsági tisztviselő fogalmazott, – Zágrábnak is meg kell ismernie azt, hogy hogyan működik a brüsszeli uniós jogszabály-alkotás.

A Bizottság tisztviselői jelezték, Horvátország a szerződés aláírása után nem dőlhet hátra, hiszen gondoskodnia kell arról, hogy a 35 tárgyalási fejezet előírásait az ideiglenes lezárás után is betartják egészen a csatlakozásig, sőt, azt követően is. Horvátország ráadásul nem is szolgáltatott 100%-ig meggyőző garanciákat egyes területeken, ezért a tagországok az év első felében csak úgy mentek bele egyes fejezetek lezárásába, hogy a Bizottság speciális ellenőrző mechanizmust dolgoz ki ezek monitorozására.

A csatlakozási szerződés aláírása és a csatlakozás közötti ellenőrzés nem rendkívüli, minden korábbi csatlakozás előtt kötelező volt a már korábban teljesített feltételek folyamatos teljesítésének felügyelete. Horvátország esetében jövő ősszel ad majd a Bizottság átfogó értékelést arról, hogy Horvátország hogyan áll a bővítési előírások betartása terén, de az alapvető jogi, az igazságügyi és a versenypolitikai fejezetet félévente górcső alá veszi a Bizottság, tehát erről a 3 fejezetről 2012 és 2013 tavaszán is külön jelentés várható.

Az alapvető jogi fejezetben egyebek mellett a háborús bűnösök felkutatását, az együttműködést a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, valamint az igazságszolgáltatás reformját tárgyalta ki a Bizottság és Horvátország. Ante Gotovina egykori horvát tábornok elfogása után Brüsszel ebben a dossziéban főként a bíróságok független működését, az óriási ügyhátralékot és a képzési rendszert kérte számon Zágrábtól.

Az igazságügyi, szabadságjogi és biztonsági fejezetben a határőrizet, a bevándorlás és a vízumpolitika kapcsán mutatott Horvátország lemaradást. Itt jegyezte meg a Bizottság azt is, hogy a korrupcióval és a szervezett bűnözéssel kapcsolatban is gyengeségek tapasztalhatók. Bár az uniós előírásokat teljesíti Zágráb, de több vonakodó tagállam szerint ezek nem működnek meggyőzően, ezért van szükség a külön ellenőrzésre.

Akárcsak a versenypolitikai fejezetnél, ahol a horvát acél- és hajógyárak átalakítása és privatizációja bizonyult jogszabályellenesnek. Legalábbis ahhoz még további erőfeszítések szükségesek, hogy a horvát ipar átszervezése megfeleljen az uniós versenyjogi rendelkezéseknek.

A Bizottság tisztviselői kitérő választ adtak arra a kérdésre, hogy mi történhet akkor, ha Horvátország nem teljesíti 2013. július 1-jéig ezeket a feltételeket. Mint kiderült, a testület kezében semmilyen szankciós eszköz nincs az előírások betartatására onnantól kezdve, hogy Horvátország aláírja a csatlakozási szerződést, ráadásul a dokumentum tartalmazza a 2013. július 1-jei indikatív dátumot, és nincs benne olyan rendelkezés, amely lehetővé tenné a csatlakozás elhalasztását. A Bizottság pusztán egy figyelmeztető levelet küldhet Zágrábnak, ezen felül semmit sem tehet.

A tagállamoknak viszont van erre elvi lehetőségük. Ha ugyanis valamely tagország nem ratifikálja idejében a szerződést, addig nem is csatlakozhat Horvátország az EU-hoz. Az Európai Tanács júniusban elfogadott közleményébe az a homályos mondat is belekerült, amely szerint „a tagállamok meghozhatják a megfelelő intézkedéseket, amennyiben nem értékelik megfelelőnek Zágráb előrehaladását”. Kérdésünkre a tisztviselők nem akarták értelmezni ezt a mondatot.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek