Továbbra sincs olajmegállapodás

A hat napos tanácskozás végén most sem sikerült megállapodnia Khartúmnak és Jubának az olaj, és az abból származó bevételek elosztásáról. A dél-szudániak ezúttal is két alternatívával szolgáltak. Az egyik egy ötéves, összesen 5,4 milliárd dollárnyi csomagot jelent, míg a másik megoldás az lett volna, hogy Dél-Szudán hordónként maximum 0,75 dollárnyi tranzitdíjat fizet Khartúmnak. Azonban az északiak mindkét esetben túl kevésnek találták a Juba által fizetendő összeget.

A múlt hét közepén az etióp fővárosban, Addisz-Abebában kezdődött tárgyalássorozat most zárult le. Az Afrikai Unió égisze alatt összehívott értekezleten a cél a két Szudán olajvitájának megbeszélése, és egy új olajmegállapodás megkötése volt. Azonban ez a találkozó csak tovább rontott a helyzeten: a dél-szudáni olajügyi miniszter, Stephen Dhieu Dau szerint a két ország olajérdekeit egyaránt sérti az északiak hozzáállása. Ezért Juba „alternatív olajvezetékeket” fog keresni, amit akár építeni is hajlandóak, mert – ahogy a miniszter a Reutersnek telefonon elmondta – az olajuknak „ki kell jutnia a nemzetközi piacra”.

Kína, a két ország legnagyobb olaj-felvásárlója elégedetlen az újabb sikertelen tárgyalás miatt. Felszólította a két kormányt, ideje lenne megfelelő módon megegyezni. Kína kulcsfontosságú szereplő a két, gazdaságilag gyenge ország életében. A külügyminiszter, Jang Csie-Cse augusztusi látogatása során kijelentette: Peking pénzügyileg is támogatná a két Szudán olajiparát. Emellett – mióta Szudán ellen embargót hirdetett az Egyesült Államok – az ázsiai ország Khartúm egyik legfontosabb kereskedelmi-gazdasági partnerévé vált.

Weszprémy Gábor

Friss hírek