Kína és Latin-Amerika együtt kerülné el a válságot

Kínából és a latin-amerikai országokból érkezett üzletemberek az idén a perui fővárosban, Limában rendezték meg immár ötödik alkalommal a Kínai-Latin-Amerikai Üzleti Csúcsot. Az eseményen több mint ezer vállalkozó és tisztségviselő vett részt.

A csúcstalálkozónak az ad komoly hátteret, hogy a jelenleg is zajló gazdasági válság által eddig legkevésbé érintett két régió küldöttei erőiket egyesítvén még inkább ki tudják használni az egymás számára nyújtható kölcsönös előnyöket, és ez által még inkább kedvező pozícióba tudnak kerülni a világpiacon is.

Ezt természetesen a nemzetközi kereskedelem fejlesztéséért életre hívott kínai tanács (a CCPIT) alelnöke, Chang Vej is felismerte. Elmondása szerint Latin-Amerika kiváló terepe a kínai befektetéseknek és a remek talaja a jövőbeli kínai növekedési potenciálnak.

Pontosan azért esett választása Latin-Amerikára, hiszen a térség a válság alatt nem roppant meg olyan mértékben, mint egyes európai államok, ezért kiemelten fontos területként kezelik a kínaiak. Befektetéseik olyan gazdasági szektorokat céloznak meg, mint például a bányászat, az energetikai ipar, az olajipar és petrolkémia, az infrastruktúra valamint a telekommunikáció.

Hogy a kínaiak mennyire komolyan gondolják az egész latin-amerikai üzletet, arra szolgáló érdekes tény, miszerint az előrejelzések alapján az év végére a kínai befektetések összege elérheti a 22,7 milliárd amerikai dollárt.

Az ENSZ Latin-Amerikai és Karibi Gazdasági Bizottsága (CEPAL) ezt a masszív kínai kereskedelmi hatást csak alátámasztani tudja, és rámutat arra, hogy mára az ázsiai gazdasági óriás maga mögé utasította a korábban a latin-amerikai régióban e téren éllovas Egyesült Államokat is.

A házigazda perui elnök, Ollanta Humala is kiemelte a kínai kereskedelmi szálak egyre fontosabb és kiemelkedőbb voltát, aki egyúttal felszólította a latin-amerikai vezetőket arra, hogy ezen üzleti kapcsolataikat bátran használják fel az iparosítás érdekében, amely szerinte a fejlődéshez vezető utat is jelenti.

„Mindannyiunknak olyan régióra van szüksége, amely nem fejlődő, hanem fejlett államokból áll. Ez a vezetők és vállalkozók számára is egy kihívás.” Humala emellett azt is megjegyezte, hogy Kína Peru stratégiai partnerévé vált az elmúlt években és a latin-amerikaiak is olyan régiót szeretnének, amely ezt kihasználva a világkereskedelemben egyre dinamikusabbá válik.

Tomik Ádám

Friss hírek