Libanon nem fizet a Haríri-törvényszéknek

Az ENSZ Különleges Libanoni Törvényszéke november 30-áig adott haladékot a bejrúti kormánynak, hogy törlessze a Haríri-nyomozás költségeinek ráeső részét. A Hezbollah hajthatatlansága miatt távozhat a miniszterelnök, az ország veszedelmes politikai turbulenciába kerülhet.

Szerdán Bejrútba érkezett a 2005-ös Haríri-merénylet körülményeit vizsgáló ENSZ-törvényszék vezetője, David Baragwanath új-zélandi bíró. A libanoni kormány 2007-ben, a törvényszék megalakításakor kötelezettséget vállalt, hogy az egykori miniszterelnök, Rafik Haríri halálának körülményeit vizsgáló testület kiadásainak 49 százalékát fedezi. Ennek ellenére, az ENSZ Különleges Libanoni Törvényszéke (STL) a folyó évben 30 százalékát sem kapta meg a libanoni pénzeinek, az ügy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé is kerülhet.

A forrás elapadásának az oka, hogy a libanoni törvényhozásban időközben többségbe került Hezbollah-mozgalom kihátrált a 2007-es ENSZ-megállapodás mögül, a törvényszék munkáját pedig „izraeli lejárató projektnek” nevezte, miután az STL idén nyáron megállapította, hogy a 2005-ös robbantásos merényletben a mozgalom négy tagja is érintett. A Bejrútba látogató Baragwanath személyesen fogja figyelmeztetni a kormányt, amennyiben továbbra is hátráltatja a bíróság munkáját, az STL írásbeli panasszal fog élni a BT felé.

A libanoni Daily Star napilap keddi száma arról is beszámol, hogy a törvényszék korábban november 30-i dátummal adott ultimátumot a Nadzsib Mikati vezette libanoni kormánynak. Ugyanezen a napon a bejrúti kabinet is összeül, hogy végleges döntést hozzon az STL kérdésében. Baragwanath látogatásával egy időben Mikati miniszterelnök bejelentette, amennyiben a jövő szerdai szavazáskor a támogatások ellen születik döntés, az ülés az ő lemondó nyilatkozatának a felolvasásával fog végződni.

A libanoni lap úgy tudja, az elnök végső elkeseredésében vette fontolóra a lemondását, miután hosszú hónapokon át hiába próbálkozott meggyőzni a Hezbollát és szövetségeseit, hogy változtassanak a támogatással kapcsolatos álláspontjukon. Mikati távozásával az érzékeny libanoni erőegyensúly rövid időn belül zűrzavarba fordulna, az STL-el kötött egyezmény hivatalos felrúgása elkerülhetetlenül az ország nyugati megítélésének romlásához, rosszabb esetben szigorú nemzetközi szankciókhoz vezetne – írja a Daily Star.

Tatai Gábor

Friss hírek