Választanak és ünnepelnek a Muravidéken

A közelgő országgyűlési választásokkal átkötve telnek a mindennapok Szlovéniában, mindeközben a muravidéki magyarok irodalmukat ünneplik, annak is az 50. jubileumát. Ennek keretében zajlott a Bánffy Napok elnevezésű rendezvény, melynek díszvendége volt Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, aki nemcsak a szlovéniai magyar irodalmat méltatta, hanem a határon túli magyar közösségekkel való együttműködés fontosságáról és jövőjéről is szólt.

Választási láz

Közeleg december 4., amikor is Szlovénia lakossága az urnák elé járul. Az előrehozott választásokról szeptember végén döntöttek, amikor a bizalmatlansági szavazáson megbukott Borut Pahor kormánya. A szlovéniai magyaroknak adott a lehetőség, hogy a kormányzó párt mellett, megválasszák nemzetiségi parlamenti képviselőjüket is. Erre minden magyar nemzetiségű választópolgár jogosult, amennyiben a magyar nemzetiségi választói névjegyzékben szerepel. Ide pedig akár a választások napján is fel lehet kerülni az illetékes közigazgatási egységen, ahol erről olyan bizonylatot adnak ki, amellyel lehet voksolni.

A magyar nemzetiségi közösség országgyűlési képviselői posztjára a december 4-i parlamenti választásokon, a korábban beszámolt Göncz László, eddigi országgyűlési képviselő mellett, Orbán Dusan, a nemzetiségi csúcsszervezet tagja is indul Domonkosfáról.

Fél évszázados a szlovéniai magyar irodalom

50 év: írva vigadunk, olvasható a Népújság címlapján, mely az ötvenéves önálló szlovéniai magyar könyvkiadásra és irodalomra emlékezik. Fél évszázada annak, hogy 1961-ben megjelent Muraszombaton az első szlovéniai magyar verseskötet, Vlaj Lajos (1904-1966) Versek című könyve. Ennek megjelenésétől tekintik az önálló szlovéniai magyar irodalom megszületését. Ennek jegyében telt a Bánffy Napok nevű rendezvény Lendván, amelynek keretén belül konferenciát tartottak, valamint a Kárpát-medencéből összesereglett írók a kétnyelvű iskolákban vettek részt író-olvasó találkozókon.

 A Bánffy Központban megszervezett konferencián és az utána következő, Igét őrizve című irodalmi összeállításban a fél évszázad történései, felemelő cselekedetei, meghatározó kiadványai és eseményei kerültek terítékre szlovéniai és meghívott vendégek közreműködésével. A konferenciát Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium  helyettes államtitkára, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyitotta meg. Répás Zsuzsanna méltatta az irodalomnak a nyelvőrző megtartó szerepét, kívánva az íróknak további sok sikert, a nyelv és irodalom iránt elkötelezett évet.

Az évforduló számvetésre is kötelezte a szlovéniai irodalom szereplőit. Ez alkalomból a mintegy 100 szerzői mű létjogosultságát, a jelen és jövő vonatkozásában betöltött helyét, funkcióját illetőleg is érdemi áttekintésére került sor. Megemlítették a két világháború közötti időszak máig feldolgozatlan időszakának íróit, a Péterhegyen nyugvó Kerecsényi Dezső irodalomtörténész/tanár emlékének ápolását, a nagy számban „kirajzó” tehetséges fiatalok felkarolását, a Muratáj folyóiratnak a magyarországi pezsgő folyóirat-irodalomba való bekapcsolását. Egy azonban bizonyos: a kis magyar közösség nyelvének megtartását, identitásának kialakítását, a nemzetrész megmaradását illetően is figyelemre méltó eredmények születtek az intézményrendszer és az irodalmi élet szervezése, valamint a megjelent művek hirdetése terén.

Répás Zsuzsanna Lendván

Mint már azt az előbb is olvashattuk, Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára Lendvára látogatott, a Bánffy Napok rendezvénysorozat egyik díszvendégeként. A látogatás alkalmával sajtótájékoztatón szólt a konferencia margóján folytatott beszélgetésekről. A magas rangú vendéget Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke köszöntötte. Répás Zsuzsanna kifejtette, nagy örömmel fogadta el a meghívást, a jó együttműködést illetően pedig elmondta, a kormányváltás után ténylegesen megváltozott a szemléletmód a magyar kisebbségeket illetően, a magyar kormány ki szeretné fejezni azt, hogy minden magyar számít neki, függetlenül attól, hol és mekkora közösségben él.

Répás Zsuzsanna egyben kifejtette, örül neki, hogy Lendván kezdheti el a nemzetpolitikailag igen fontosnak ígérkező hetet, amelynek során megalakul az úgynevezett Diaszpóra Tanács, amely a világban szétszórt magyar közösségeket, szervezeteket szólítja meg, illetve soros ülésére összeül a Magyar Állandó Értekezlet is, amelyen mindegyik határon túli közösség legnagyobb problémái kerülnek megvitatásra. Répás Zsuzsanna szólt arról is, reméli, a készülődő nemzetiségi kerettörvény lendületét a küszöbön lévő szlovéniai parlamenti választások sem lassítják le, s a törvényt az új kormány is támogatja, a parlament új összeállításban is megszavazza ezt. Az államtitkárasszony megerősítette azt is, hogy a muravidéki magyarságnak szánt eddigi támogatásokat a jövőben is folyósítani szeretnék, sőt keresik azokat az utakat, amelyeken keresztül további kereteket tudnak majd biztosítani.

Népújság összeállítás

Friss hírek