Kikből áll majd jövőre a kormány?

Amennyiben a Néppárt (PP) nyer a spanyol előrehozott választásokon, nem kérdés, hogy a kormányfőt Mariano Rajoy-nak fogják hívni. Arról viszont, hogy Rajoy kormányának kik lesznek a tagjai nem lehet tudni semmi biztosat. A spanyolországi sajtó természetesen találgat, egy-egy kiszivárgott információ alapján próbálja modellezni a jövőbeli kormány személyi összetételét. Cikkünkben a jövőbeli Rajoy- kormány meghatározó tagjait próbáljuk számba venni.

Ki oldja meg a gazdaság problémáit?

A gazdasági válság és a jövőbeli kormány előtt tornyosuló feladatok központi helyet jelölnek ki a kormányban a leendő gazdasági miniszternek, aki várhatóan miniszterelnök-helyettes is lesz. Rajoy kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy a gazdasági tárca várományosa olyan nemzetközileg is elismert közgazdasági szakember, akinek kevésbé van politikai múltja.


A legtöbbször így merül fel José Manuel González Páramo neve, aki 2004 óta az Európai Központi Bank Igazgatóságának tagja. Páramo elkötelezett közgazdász, karrierjét a felsőoktatásban kezdte. 1985-ben a madridi Complutense, egy évvel később pedig a New York-i Columbia Egyetemen is doktorált. Alma materében kezdett tanársegédként dolgozni a nyolcvanas évek elején, majd végigjárta az akadémiai fokozatokat a tanszékvezetőségig. Tanári pályafutásával párhuzamosan először a pénzügyminisztériumi tanácsadó (1985-87), majd a Spanyol Nemzeti Bank gazdasági főtanácsadója (1989-94) volt. 1994-től tíz éven keresztül a Nemzeti Bank Igazgatósági tagja, majd 2004-től eleget tesz az Európai Központi Bank felkérésének.

Páramo vetélytársa lehet a tárca vezetéséért Luis de Guindos Jurado, a második Aznar-kormány gazdasági államtitkára. Guindos 2004 után a Lehman Brothers európai képviseletének igazgatója, majd a PricewaterhouseCoopers pénzügyi részlegének spanyolországi elnöke.

A pénzügyi tárca élén még két néppárti politikus jöhetne szóba. Az egyik, Rodrigo Rato korábban az Aznar- kormányok gazdasági minisztere és miniszterelnök- helyettese. Rato később az IMF elnökeként (2004- 2007) öregbítette hírnevét, bár nem a legjobb a kapcsolata Mariano Rajoy-jal. Internetes források szerint így is helye van a kormányban, esetleg a külügyminiszteri tárca élén. A másik néppárti politikus, Cristóbal Montoro, korábban szintén vezette a gazdasági tárcát Aznar kormányfősége alatt. Montoro 2008 óta képviselőként a spanyol Kongresszus Gazdasági Bizottságának elnöke, illetve a PP gazdaságpolitikájának irányítója. Valószínűsíthető, hogy ha Montoro nem is a gazdasági miniszteri, de más, gazdasághoz kötődő tárca várományosa lehet.

Rajoy emberei

A PP vezető politikusai közül Rajoy feltehetőleg többeket kormánypozícióhoz juttat majd. A párt frakciójának vezetője, María Soraya Sáenz de Santamaría legszívesebben belügyminiszter lenne. A harminc éves frakcióvezető múlt héten adott életet első gyermekének, Ivánnak. A PP kampányfőnöke, Ana Mato az oktatási tárcát vezetné. Mato korábban félreérthető kijelentéseket tett a spanyol diákok felkészültségéről. 2008-ban például, nagy megbotránkozást keltve, analfabétának nevezte az andalúz gyerekeket.

Ana Pastor, az Aznar-kormány utolsó egészségügyi minisztere reménykedhet az újrázásban egy november utáni Rajoy-kormányban. Ugyanakkor nem vesz majd részt a kormány munkájában María Dolores de Cospedal, a PP főtitkára és Kasztília- La Mancha új tartományi elnöke. Cospedal ugyan Rajoy jobb keze, a párt második embere volt a 2008-as választási vereség óta, továbbra is tartományi elnöki feladatait szeretné teljesíteni, így nem valószínű jövőbeni kormánytagsága.

A madridi játszma

A spanyol sajtó szinte biztsora veszi Alberto Ruiz-Gallardón madridi polgármester kormánytagságát. Leginkább az igazságügyi tárca vezetését emlegetik Gallardónnal kapcsolatban. A madridi polgármester messze a legnépszerűbb néppárti politikus országszerte, madridi elfogadottsága pedig megkérdőjelezhetetlen. Gallardón 1995 és 2003 között Madrid tartomány elnöke volt, kétszer is megelőzve szocialista riválisát a tartományi választásokon. 2003 óta a spanyol főváros vezetője, úgy, hogy főpolgármesteri pozícióját egy választáson sem sikerült riválisainak veszélyeztetni.

Híresen rossz viszonyban volt Esperanza Aguirre madridi tartományi elnök- asszonnyal, az utóbbi időben kissé enyhült kettőjük szembenállása. Aguirre többször is nyilatkozott afelől, hogy szívesen venné át Madrid város vezetését. Ezen a ponton viszont Rajoy nem felejti el, hogy a 2008-as választási vereség után Aguirre kritizálta legkeményebben politikáját, követelve leváltását. Aguirre madridi polgármestersége elé a pártelnök ravasz akadályt állított. A madridi főpolgármesteri posztot ugyanis Ana Botellának szánják, aki elsősorban arról híres, hogy José María Aznar felesége. 

Pap Milán

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »