A francia szocialisták az atom ellen

Mind az 58 reaktorban szükség van az eddigi biztonsági megoldások javítására, hogy természeti katasztrófák, mint földrengés, áradás estén is elkerülhető legyen a szerencsétlenség – mondta a Reutersnek Jacques Repussard az IRSN, a francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet vezetője. Az intézet egy 500 oldalas jelentést adott át az atomenergia felügyeleti szervnek, az ASN-nek, amelynek az év végéig kell megoldási javaslatokkal előállni a kormány számára. Mindegyik reaktorban fejleszteni kell a reaktorok hűtését és az árammellátás biztosítását. A szakértő szerint szükség van például minden reaktorban egy dízelgenerátor beépítésére, amely természeti katasztrófa esetén is biztosítja az energiát.

A vizsgálatot az is indokolta, hogy a reaktoroknak többet kell kibírnia, mint azt az építéskor feltételezték. A legrégibb francia atomerőművekben mindig kettesével építették a reaktorokat, hogy az egyik reaktor üzemzavara esetén a másik infrastruktúráját lehessen használni.Azt nem feltételezték,hogy a két reaktorban egyidejűleg baj lehet.

Nehéz megállapítani, hogy mennyibe kerülnek és mennyi ideig fognak tartani a szükséges biztonsági átalakítások. Repussard reményei szerint a munkálatok néhány év alatt befejeződnek.  A hírre a francia atomerőműveket üzemeltető EDF részvényei 3 százalékot estek.

Franciaország energiatermelése Európában a leginkább függ az atomerőművektől. Áramtermelésének 80 százaléka származik a 19 erőmű 58 reaktorából. Az erős ráutaltság együtt jár a technológia széleskörű politikai elfogadottságával, ugyanis a Németországban vagy Svájcban tapasztalható nagyságrendű atomellenes mozgalmakkal itt nem találkozhatunk. Mégis Fukusima következtében a jelenlegi túlfűtött elnökválasztási kampánynak témájává válhatott a nukleáris leállás. Míg a kormányzó UMP az atomerőművek további üzemeltetése mellett van, az ellenzéki Szocialista Párt 2025-ig a legrégibb 24 reaktor bezárása mellett száll síkra. Valerie Pecresse költségvetési miniszter nem késlekedett a válasszal a szocialista felvetésre: szerinte a reaktorok bezárása az áram fogyasztói árának 50 százalékot meghaladó növekedéséhez és komoly elbocsátásokhoz vezetne a 400 000 főt foglalkoztató szektorban. Az atomerőművek lekapcsolásával rövidtávon  nem kell számolni Franciaországban, ugyanakkor Fukusima a vitát a legmagasabb politikai szintre helyezte.

Kardos Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »