Az Öböl-államokkal is romlik Irán viszonya

Egyre nagyobb a felhajtás Irán körül. Úgy tűnik mindenki bizalmatlan az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben és viszont. A Gulf News elemzéseiben összegyűjtötte a legújabb feszültségforrásokat: a perzsa állam a héten Bahreinnel, Katarral és Kuvaittal is összerúgta a port. Előbbi kettő azzal vádolja Iránt, hogy segít egy terrorhálózatnak, amely a múlt héten Bahreinben akart állami épületeket felrobbantani. Kuvaitot Irán tartja gyanúsnak: a teheráni vezetés két kuvaiti állampolgárt is letartóztatott kémkedés gyanújával.

Terrorhálózat és kémek az Öbölben

Négy férfit tartóztattak fel a katari erők, amikor Szaúd-Arábia felől próbáltak bejutni az országba. A hatóságok szerint a gyanúsítottak egy olyan terrorhálózathoz tartoznak, amely kapcsolatban áll az iráni Forradalmi Gárdával és a félkatonai baszidzs milíciával, a vádak szerint ezen iráni szervezetek támogatták kiképzésüket. A négy bahreini férfi kiadta egy ötödik társuk nevét, akit később a bahreini hatóságok fogtak el. A belügyminisztérium szombati közleménye szerint a gyanúsítottak kiemelt jelentőségű helyek és személyek ellen terveztek terrorakciókat. A minisztérium szerint a szervezet célpontjai között szerepelt Szaúd-Arábia manamai nagykövetsége, a belügyminisztérium épülete és a 25 kilométer hosszú, Fahd király után elnevezett híd, amely összeköti a szigetet a szárazfölddel. 

Hossein Amir Abdollahian, Irán arab és afrikai ügyekért felelős külügyminisztere nyíltan tagadta a vádakat, miszerint kapcsolat lenne a terrorhálózat és a Forradalmi Gárda között. Szerinte ez az ügy csak egy újabb, Amerika által szervezett lejáratókampány Irán ellen. Ezzel arra a múlt hónapban történt eseményre utalt, amikor amerikai szövetségi hatóságok állítólag meghiúsítottak egy merényletet, melyet egy, az iráni kormánnyal kapcsolatban álló férfi próbált elkövetni Szaúd-Arábia amerikai nagykövete ellen.

Vasárnap kémkedés vádjával tartóztattak le két kuvaitit Iránban. „A két kuvaiti állampolgár kémkedéshez használatos eszközökkel volt felszerelkezve” – nyilatkozta Bahram Ilkhas-Zadeh, Abadan kormányzója. Az állítólagos kémeket hírszerzési minisztérium erői vették őrizetbe. Egyesek szerint ez válasz lehet Kuvait márciusi akciójára, mikor is két iráni és egy kuvaiti állampolgárt – mindhárman a kuvaiti seregnél dolgoztak – Iránnak való kémkedés vádjával halálra ítéltek. Irán természetesen tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy nem avatkozott be Kuvait belügyeibe.

Kuvaiti álláspont szerint a két férfi egy privát TV csatornának készítette a felvételt, és azért tartózkodjanak az országban, hogy egy szociális programon dolgozzanak. Munkájukhoz a megfelelő vízumokat is megkapták Irántól, így kérik a külügyminisztériumot, hogy mielőbb engedjék haza őket.

Kuvait már készül a háborúra

 „Kuvait már felkészült arra az esetre, ha atomügyei miatt megtámadnák Iránt” – hivatkozott a Kuwait Times egy meg nem nevezett forrásra.  Az ország 2007-ben kezdett kidolgozni tervet annak biztosítására, hogy egy esetleges Irán elleni támadás során ne érje súlyos hátrány Kuvaitot. Ennek nyomán jelenleg több mint fél évre elegendő gyógyszer- és élelmiszertartalékot halmozott fel az állam. Egy válságtanácsot is felállítottak a bel-, a kül- és az egészségügyi miniszterek részvételével, melynek feladata az események folyamatos nyomon követése. A neve elhallgatását kérő informátor szerint a héten össze fog ülni az ország Külügyi Bizottsága, hogy mérlegeljék, mennyire sikerült felkészülnie Kuvaitnak a háborúra.

Lorencsics Emese

Friss hírek