Több szem többet lát – Videokamerákkal szerelnék fel egész Moszkvát

Az orosz hatóságok a főváros minden szegletére kiterjedő térfigyelő rendszerrel szeretnék a közbiztonságot javítani – tudósított Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szándékáról a Ria hírügynökség.

A bejelentés azután történt, hogy Dmitrij Medvegyev a polgármesterrel közösen látogatta meg a moszkvai Akadémiai negyed új rendészeti épületét a belügyi szervezetek dolgozóinak napja (korábban az Orosz Rendőrség Napja) alkalmából, és szemügyre vette a biztonsági rendszerek működését.

A város informatikai részlegének vezetője, Artyom Jermolajev már korábban is beszélt arról, hogy egy, a főváros 75 százalékát lefedő térfigyelő-rendszer kiépítésén dolgoznak. A minél nagyobb látótér érdekében a kamerákat a lakóházak tetőire szerelik fel, melyek így az utca minden részletére, sőt az udvarokra is rálátnak majd. 

Az elnöki vizit során Medvegyev hangsúlyozta, hogy a nyomozások során sokkal nagyobb mértékben kellene a kamerák által felvett képi bizonyítékokra támaszkodni, mely így lehetővé tenné a körülményes tanúkihallgatások elkerülését. Ennek érdekében azonban elengedhetetlen egy erősebb szerverekre támaszkodó modern rendszer kiépítése, mely a felvett anyagokat a jelenlegi 12 nap helyett évekig tudja tárolni, és az országos bűnelkövetői jegyzékkel összekapcsolva képes az elkövetőket azonosítani is – számolt be az elnök javaslatairól az rt.com internetes oldal. A hatóságok már korábban is javítani tudták a felderítési statisztikákat a térfigyelő kameráknak köszönhetően, s a kamerák segítségével felderített bűncselekmények arányát a közeljövőben 30 százalékra szeretnék emelni – közvetítette Artyom Jermolajev kijelentését a Ria Novosztyi.

Dancsecs Réka

Friss hírek