Kolera a menekülttáborban

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint egyre több a kolerás megbetegedés a világ legnagyobb menekülttáborában, a kenyai Dadaab mellett. Valószínűleg az újonnan érkezők hurcolták be a betegséget a táborba, hiszen amióta a nemzetközi segélyszervezetek korlátozták térségbeli tevékenységüket, nincs ki kiszűrje a táborba érkezők közül a betegeket. Eddig egy ember meghalt, az elmúlt napokban pedig hatvan további megbetegedést regisztráltak.

A kenyai kormány a napokban száz fegyveres rendőrt helyezett ki a dadaabi menekülttáborokba, de ennek ellenére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) még nem tartja biztonságosnak a területet, ezért továbbra is csak a legalapvetőbb feladatokat látják el. Sikerült felállítani több „koleraközpontot” a táborban, ahol felkészült orvosok várják azokat, akik észlelik magukon a betegség tüneteit. A kezelés mellett nagyon fontos a prevenció, ugyanis a táborlakók többsége nem tudja, hogy a kolera miként terjed, így gyanútlanul isznak a fertőzött kutakból.

A jóslatok beigazolódtak azzal kapcsolatban, hogy az esős évszak és az áradások magukkal hozzák majd a vízzel könnyen terjedő betegségeket Szomáliában, amelyek könnyűszerrel megtizedelhetik az éhínség miatt egyébként is legyengült lakosságot. Kenya a járvány miatt korlátozta a menekültek befogadását, akik így kénytelenek Etiópia felé venni az irányt, így félő, hogy az ottani táborban, Dolo Ado-ban is felüti fejét a kór.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek