Kolera a menekülttáborban

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint egyre több a kolerás megbetegedés a világ legnagyobb menekülttáborában, a kenyai Dadaab mellett. Valószínűleg az újonnan érkezők hurcolták be a betegséget a táborba, hiszen amióta a nemzetközi segélyszervezetek korlátozták térségbeli tevékenységüket, nincs ki kiszűrje a táborba érkezők közül a betegeket. Eddig egy ember meghalt, az elmúlt napokban pedig hatvan további megbetegedést regisztráltak.

A kenyai kormány a napokban száz fegyveres rendőrt helyezett ki a dadaabi menekülttáborokba, de ennek ellenére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) még nem tartja biztonságosnak a területet, ezért továbbra is csak a legalapvetőbb feladatokat látják el. Sikerült felállítani több „koleraközpontot” a táborban, ahol felkészült orvosok várják azokat, akik észlelik magukon a betegség tüneteit. A kezelés mellett nagyon fontos a prevenció, ugyanis a táborlakók többsége nem tudja, hogy a kolera miként terjed, így gyanútlanul isznak a fertőzött kutakból.

A jóslatok beigazolódtak azzal kapcsolatban, hogy az esős évszak és az áradások magukkal hozzák majd a vízzel könnyen terjedő betegségeket Szomáliában, amelyek könnyűszerrel megtizedelhetik az éhínség miatt egyébként is legyengült lakosságot. Kenya a járvány miatt korlátozta a menekültek befogadását, akik így kénytelenek Etiópia felé venni az irányt, így félő, hogy az ottani táborban, Dolo Ado-ban is felüti fejét a kór.

Lukács Ádám Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »