Tárgyalni fogják Obama egészségbiztosítási reformját

Napirendjére tűzte Barack Obama egészségbiztosítási törvényének tárgyalását az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága – közölte hétfőn a testület.

A tárgyalás február végén vagy március elején kezdődik, az ítélet pedig júniusig megszülethet. A kilencfős bírói testületnek alapvetően azt kell eldöntenie, hogy a szövetségi kormányzat a törvénynek az „egyéni kötelezettségre” vonatkozó részével – amely bírság terhe mellett csaknem valamennyi állampolgár számára előírja, hogy 2014-ig kössön egészségbiztosítást – nem lépett-e túl alkotmányos hatáskörén. Ennek megfelelően határoz majd arról is a bíróság, hogy a 450 fejezetből álló egészségbiztosítási jogszabály-csomagot teljes egészében vissza kell-e vonnia Washingtonnak.

Barack Obama az egészségbiztosítási rendszer reformját elnöksége legfontosabb vívmányának tekinti, amely az eddig biztosítással nem rendelkező 45 millió amerikai állampolgár közül mintegy 30 milliót von be az ellátásba. A republikánus elnökaspiránsok által egyöntetűen visszavonásra szánt törvény sorsa a 2012-es választási csatározások egyik legfontosabb vitatémája lesz.

A Barack Obama által 2010 márciusában aláírt, hivatalosan betegvédelmi és megfizethető betegellátási törvénynek (PPACA) nevezett csomag ellen – több mint kéttucatnyi más, párhuzamosan folytatott eljárás mellett – Florida vezetésével 26 állam nyújtott be közös keresetet. Állításuk szerint az egészségbiztosítás olyan „termék”, amelynek megvásárlására senki sem kötelezhető. Az Egyesült Államok legfőbb bírói testülete most ennek az alsóbb szinteket már megjárt ügynek a befogadása, megtárgyalása mellett döntött.

„Tudjuk, hogy a megfizethető betegellátásról szóló törvény alkotmányos és biztosak vagyunk benne, hogy a Legfelsőbb Bíróság is annak fogja ítélni” – hangoztatta hétfőn kiadott közleményében Dan Pfeiffer, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója.

 Az igazságügyi minisztérium álláspontja szerint az amerikaiaknak életük valamelyik szakaszában mindenképpen igénybe kell venniük az egészségügyi ellátást, így a biztosítás nem lehet választás kérdése.

A törvényt eddig három szövetségi fellebbviteli bíróság alkotmányosnak, egy pedig alkotmányellenesnek ítélte, így elkerülhetetlenné vált a legfelső bírói szint közbelépése.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »