Libéria: polgárháború vagy békés választás?

Egy nappal a libériai elnökválasztás második köre előtt legalább egy halálos áldozattal járó tüntetés zajlott le a fővárosban, Monroviában. Ezek után kulcsfontosságú kérdés, hogy vajon a politikai szereplők képesek-e lecsillapítani híveiket, hogy elkerüljék az újabb polgárháborút.

Kora délután az ellenzéki Kongresszus a Demokratikus Változásért (Congress for Democratic Change, CDC) hívei a párt központja előtt gyülekeztek, majd megkíséreltek végigmenni a libériai főváros, Monrovia utcáin. A párszáz tüntető „Igazságot akarunk, szabadságot akarunk” jelszavakkal kezdett vonulni, azonban a rendőrök eltorlaszolták a tömeg útját, mire a feldühödött ellenzékiek kövekkel dobálták meg az egyenruhásokat. Erre a rendvédelmiek könnygáz-gránátokkal válaszoltak, a demonstrálók pedig farönkökből és meggyújtott autóabroncsokból barikádokat emeltek. A rendőrség ekkor megpróbálta elfoglalni a CDC épületeit, amiben az időközben mozgósított nigériai ENSZ-békefenntartók akadályozták meg őket: a kéksapkások kordont emeltek a párt központjai köré.

Zavaros, mikor dördültek el a lövések: a pártházak ostrománál vagy még az utcán. A nemzetközi hírportálok egy halálos áldozatról biztosan tudnak, azonban a CDC az Al-Jazeera helyszíni riporterének négy agyonlőtt embert mutatott. Egyelőre az ellenzékieken kívül senki nem erősítette meg, hogy az ő halálukat valóban a rendőri fellépés okozta-e.

Azt sem tudni, ki lőtt először. A tüntetők szerint a rendőrség, azonban egy libériai rendőrtiszt szerint a tömegből érkezett az első lövés a rendőrökre, akik viszonozták a tüzet. A rendőrségi szóvivő, George Badue tagadta, hogy az egyenruhások éles lőszert használtak volna. Hozzátette: könnygázt is csak azért vetették be, hogy szétoszlassák a tömeget, hogy „azok az emberek, akik nem demonstrálni mentek az utcára, szabadon mozoghassanak”.

A Reuters sérült rendőrökről is beszámolt, sőt, egy ENSZ-járművet is támadás ért: egyik ablaka betört, két békefenntartó megsérült. Az AFP francia hírügynökség információi szerint a tüntetők eltorlaszolták az egyik ENSZ-vízágyú útját is. Az ENSZ libériai kontingensének (UNMIL) célja az elkövetkezendő napokban az lesz, hogy megakadályozzák a további vérontást, a tankokkal felszerelt békefenntartóknak minden eszközük adott is ehhez.

A tüntetők azután kezdtek verbuválódni, hogy a második körben állva maradó ellenzéki elnökjelölt, Winston Tubman a második forduló bojkottjára szólította fel híveit, majd vasárnap az elnökválasztás 2-4 hetes eltolásáról beszélt. Tubman viselkedését az USA, az ENSZ, a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) és a nemzetközi választási megfigyelők is elítélték, Ellen Johnson-Sirleaf elnökasszony pedig egyenesen alkotmányellenesnek nevezte a bojkottot. Az International Crisis Group nyugat-afrikai szakértője, Gilles Yabi szerint az ellenzéki jelölt azért viselkedik így, mert úgy véli, nincs esélye megnyerni a második fordulót, ezért azon van, hogy bemocskolja a választást. A StrategiCo elemzője, Lydie Boka elmondta: a bojkott képes lehet arra, hogy illegitimnek nyilvánítsák a soron következő vezetést, ami káoszhoz vezethet és „véget nem érő követelésekkel” végződhet.

A megfigyelők nem értik, mi oka van Tubmnannek a bojkottra, hiszen még a Választási Bizottság elnökét is lecserélték a kérésére. A Carter Center sem tapasztalt semmi olyan rendellenességet, ami alátámasztaná Tubman bojkottját és cselekedeteit. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hivatalos közleményében hozzátette: „aggódnak” a bojkott miatt, és tudják ugyan, hogy a választási bizottság több tagját is megfenyegették – ezzel kapcsolatban részleteket nem közöltek –, mégis arra kérik az ország lakóit, menjenek el szavazni.

A libériai kormány még nem kommentálta az esetet, nem úgy az ellenzék. George Weah, az egykori profi futballista (öt évvel ezelőtt pedig Sirleaf legfőbb kihívója), Tubman támogatója elítélte a „fegyvertelen tüntetőkre” leadott lövéseket, és a második forduló elhalasztását kérte. Tubman a Reutersnek adott interjújában így fogalmazott: „Sokkoló helyzet, hogy éles lőszerrel lőnek békés, utcán menetelő emberekre. Erre nincs mentség. Ez mutatja, hogy a libériai emberek miért eltökéltek abban, hogy megszabaduljanak ettől a vezetőtől . Ő olyan, aki erőszakot képes alkalmazni békés emberek ellen.

A választás körüli huzavonával és a hétfői eseményekkel veszélybe került a keddi választás békés lebonyolítása, az erőszak állandósulása hosszabb távon a külföldi befektetőket is elijesztheti. Pedig már konkrét jelentkezők is voltak a gazdag vasérccel és olajjal is rendelkező ország természeti kincseiért. Ami pedig még rosszabb: a világ egyik legszegényebb állama visszasüllyedhet a pár éve véget ért polgárháborúba, ami végképp megakaszthatja Libéria fejlődését és ismét destabilizálhatja az egész térséget.

Weszprémy Gábor

Friss hírek