Beruházásokkal és fejlesztésekkel lehet elkerülni a válságot

Az október végén Paraguayban megrendezésre került XXI. Ibéramerikai Csúcstalálkozó összegzését tartalmazó nyilatkozat szerint többek között az oktatás minőségének javítása, az egyenlőtlenségek leküzdése, a méltányosság elvének figyelembe vétele, a gazdasági és technológiai fejlesztések a termelékenység fokozásának érdekében, valamint az államok modernizálása vezethet a latin-amerikai országok fenntartható fejlődéséhez és a világgazdasági válsággal való sikeres szembenézéséhez.

A meghívott 22 országból 11 vezetője nem tudott részt venni a találkozón (Argentína, Brazília, Kolumbia, Costa Rica, Kuba, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Dominikai Köztársaság, Venezuela és Uruguay). A vendéglátó paraguayi elnök, Fernando Lugo számára a legfájóbb a Dél-amerikai Közös Piac három alapítójának távolléte volt. Az államfők különböző indokokkal mentették ki magukat: az argentin Cristina Fernández férje halálának első évfordulójára emlékezett meg, miközben a brazil Dilma Rousseff és az uruguayi José Mújica egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva indokolták távollétüket. 

Az első plenáris ülés a paraguayi elnök beszédével kezdődött, melyben kitért a jelenlegi nemzetközi helyzetre, amely „új távlatokat jelent az államok részére”. Véleménye szerint a jelenlegi válság rávilágított arra, hogy vissza kell szerezniük az állam dominanciáját, a piaci ésszerűséget erősítve, a szolgáltatásokat pedig a lakosság egyenlőségének és jólétének szolgálatába kell állítaniuk. 

A praguayi elnök megragadta az alkalmat, hogy a találkozón megjelent a haiti külügyminiszter, Laurent Lamothe felé megerősítse az ibéramerikai államok támogatási szándékát Haitinek a 2010-es földrengést követő helyreállításokban. 

Modernizáció

A társadalmi kohézióhoz és a lehetőségek egyenlőségének biztosításához az államoknak fel kell ismerniük, hogy ennek gátja lehet a túlzott bürokrácia. Jól felfogott érdeke minden országnak, hogy olyan szabályrendszereket alakítson ki, amelyen nem megfojtják a piacot, hanem kiszámíthatóak, és a legmagasabb hatékonyságot segítik mind a magán-, mind az állami szektorokban.

A bizalom visszaszerzése

Vitathatatlan, hogy a világgazdaságnak vissza kell szereznie a bizalmat, ha ki akar mászni az alacsony növekedés, a hatalmas államadósságok és a tartós munkanélküliség ördögi köréből, amelyek a demokráciát is veszélyeztetik. 

Még élénken él az emlékezetben az a nehéz időszak, amely tartós munkanélküliséget és az életminőség romlását hozta el, különösen a fejlődő országokban.

Latin-Amerika hatalmas erőforrásaival a növekedés más útját választotta, amellyel képes lesz szembenézni a társadalmi egyenlőtlenségekkel, amelyek még ma is léteznek a régió országaiban.

A Latin-Amerikai Közösség válaszai

Ahogy a résztvevők által elfogadott és aláírt nyilatkozatból is kiderül, a Latin-Amerikai Közösség országai a következő célkitűzéseket tartják fontosnak a fenntartható fejlődés érdekében – egymást erősítő együttműködésekkel – a jelenlegi nemzetközi válságban:

  • Az utóbbi évtizedekben Latin-Amerika erős tőkeinjekciót kapott, köszönhetően a spanyol és portugál vállalkozások befektetéseinek. A jövőben latin-amerikai beruházások kezdődnek az Ibériai-félszigeten, az egyre dinamikusabb latin-amerikai vállalatok révén. Ez a folyamat egy kölcsönösen pozitív mérleghez vezet a két térség gazdasági kapcsolataiban, amely politikailag és gazdaságilag is kívánatos.
  • Latin-Amerikának hatalmas befektetéseket kell eszközölnie – a jelenlegi kétszeresét – mind a gazdasági, mind a szociális infrastruktúrában. A különböző fejlesztések kitűnő befektetési lehetőséget teremtenek az ibériai vállalkozások számára. A szervezet céljai között szerepel rendszeres fórumok tartása a latin-amerikai infrastrukturális befektetési lehetőségekről.
  • A latin-amerikai kis- és középvállalkozások számára adott a lehetőség a gyümölcsöző kapcsolatok kiépítésére, különösen spanyol és portugál cégekkel. A latin-amerikai országokban a bankok széles körű jelenlétével megnyílik az út az együttműködési  lehetőségek népszerűsítése előtt, amelyhez az aktuális támogatási programok felkarolásával, illetve megismertetésével a szervezet is hozzá kíván járulni.
  • A termelési innovációnak javulnia kell az összes latin-amerikai országban. A vállalkozások szervezete és a kutatóközpontoknak új lehetőségeket kell keresniük a vállalkozások termelékenységének és versenyképességének növelésére. Megerősíteni kívánják a Latin-Amerikában bevált programokat, és folytatni az estorili Csúcstalálkozón elfogadott megállapodást.
  • A Titkárság felügyel és kezel húsz évre szóló társadalmi, gazdasági és kulturális együttműködéseket, amelyek az egyes országok közötti konzultációknak új teret adnak. Ezt a folyamatot bővíteni kívánják azon tagországok kezdeményezéseivel, amelyek javaslatot tesznek a SEGIB-nek (Secretarío General de Iberoamericana).

Szita Zsuzsanna

Friss hírek