Kiadhatják Svédországnak a WikiLeaks alapítóját

A londoni Fellebbviteli Bíróság visszautasította a WikiLeaks alapítója, Julian Assange fellebbezését svédországi kiadatása ellen. A 40 éves ausztrál férfinek két hét áll rendelkezésére eldönteni, hogy Angliában harcol-e tovább az ártatlanságáért és a Legfelsőbb Bírósághoz fordul-e. Ha ezt nem teszi meg, akkor a skandináv országban szexuális bűncselekmény vádjával kell szembenéznie.

Julian Assange ellen a WikiLeaks két női önkéntes munkatársa emelt vádat tavaly. A férfi egy 2011 februári döntést fellebbezett meg, miszerint kiszolgáltatják a svéd hatóságoknak, ahol nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt fogják kihallgatni. November 2-án a londoni Fellebbviteli Bíróság helybenhagyta a bírósági döntést a kiadatásról és elutasította az összes érvet, melyre Assange jogi képviselői hivatkoztak. Továbbá 19.000 font perköltséget is kiszabtak rá.

A WikiLeaks alapítója kifogyott a jogi érvekből és ügyvédei jelezték, hogy talán nem lesz elég pénze a perköltség fizetésére, ha most tovább viszi az ügyet a Legfelsőbb Bíróságra és elveszíti. Assange továbbra is azzal védekezik, hogy egy politikai összeesküvés áldozata lett a több százezer dokumentum miatt, melyek nagy port kavartak világszerte és feldühítették a kormányokat, különösen az Egyesült Államokat. A fellebbezésnél megkérdőjelezte az elfogatóparancs érvényességét és arányosságát, mert az eljárás kezdetekor felajánlotta, hogy a svéd hatóság videokonferencián keresztül kihallgathatja, azonban a bíróság ezt az érvet is elutasította.

Assange a bírósági döntést követően azt nyilatkozta, hogy tovább harcol ártatlansága bizonyításáért, de még meggondolja, mi legyen a következő lépése. Ha Angliában küzd tovább, akkor számára anyagilag a továbblépés dupla vagy semmi kockázat lenne, mert egy nagyobb perköltséggel nézhet szembe a Legfelsőbb Bíróságon, ha ott is elutasítják. A jogi csapatának 14 nap áll rendelkezésére egy újabb fellebbezést benyújtani.

A döntés ellenére Assange támogatói ismét összegyűltek és bíztató szavakkal bátorították, amikor elhagyta a tárgyalást. A WikiLeaks jövője kérdéses, hiszen az amerikai bankok és pénzügyi szolgáltatók összefogtak a kiszivárogtató oldal ellen és pénzügyi blokáddal próbálták ellehetetleníteni a finanszírozását. A sok ellenség és mindennek dacára a kompromittáló dokumentumokat publikáló szervezet nem szűnik meg.

Epresi Judit

Friss hírek