Szili Katalin Újvidéken: Példaértékű kitartás

Magyarországon is felismerhető annak az igénye, hogy Szerbia elnyerje a tagjelöltstátust, de hogy ehhez megszerezze Budapest támogatását is és elkerülje az esetleges vétót is, változtatnia kell a restitúciós törvényen, mert az diszkriminatív és a kollektív bűnösség elvén alapul, nyilatkozta Szili Katalin a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, miután Egeresi Sándor házelnökkel folytatott megbeszélésén átadta a bizottságnak a hét elején elfogadott határozatát a kollektív bűnösséget kimondó szerbiai restítúciós törvénnyel kapcsolatban.

Ezt követően lakossági fórumon vett részt, ahol elmondta: a budapesti döntés az anyaországi és a határon túli magyarság közös gondolkodásának jelképe. Ezen a találkozón az elmúlt időszakot értékelte, azt az együttműködést, amelyet országgyűlési elnökként próbált kiépíteni a vajdasági képviselőházzal és a szerb parlamenttel is. A lakossági fórumon kitüntetett figyelemmel fogadták az elnök asszonyt, hiszen ő volt talán az egyetlen a szocialista vezetésből, aki fokozott érzékenységet mutatott a határon túliak problémái iránt, és aki kettős állampolgárság megadását is támogatta. A sikertelen népszavazással kapcsolatban elmondta, hogy óriási trauma volt mindenki számára, de szerencsére eljutott a magyar társadalom addig, hogy megszületett a kettős állampolgárságról szóló törvény és azt már javában alkalmazzák a gyakorlatban is.

Visszatekintve az elmúlt időszakra, mégis felmerül a kérdés, vajon megtettünk-e mindent egymásért, tudunk-e olyan pontokat az életünkben és a nemzet életében , amelyben együtt tudunk gondolkodni, egyet tudunk érteni, mondta Szili Katalin. Nagy megelégedéssel nyugtázta, hogy vannak ilyen pontok, ami éppen a restitúciós törvény kapcsán is megnyilvánult a bizottságban, amelynek ő az alelnöke.

– Nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem pártpolitikai csatározás kérdése, hanem olyan kérdés, amelyben egy hangon egyetértésben kell szólni. Ehhez a vajdasági magyar közösség kitartása és megmaradási törekvése is hozzájárult, hangsúlyozta Szili Katalin.

A lakossági fórumon részt vett Egeresi Sándor is, aki elmondta, hogy Boris Tadić elnök és Pásztor István pártvezető találkozója után és határozott anyaországi támogatásnak köszönhetően körvonalazódik a megoldás, mert olyan törvényt fognak november folyamán elfogadni a szerb parlamentben, amely felülírja a restitúciós törvényt, ez valószínűleg a rehabilitációs törvény lesz, amely kimondja, hogy valójában Szerbiában sem létezik kollektív bűnösség, hangoztatta a politikus.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek