Bugár Béla nem bízik a Híd és az MKP esetleges szövetségében

Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke szombaton, az országos választmány ülése után úgy vélte, hogy a Híd és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) esetleges választási szövetsége nem hozná meg a várt eredményt. Az MKP a pártelnökség vasárnapi ülése után reagál az elhangzottakra.

„Az elmúlt két év az az időszak volt, amikor igyekezetünk az MKP és a Híd választóinak békés versengéséért és rokonszenvéért az MKP részéről határozott elutasításra talált. Ezért úgy gondoljuk, hogy a két párt szövetsége nem hozná meg a várt eredményt” – jelentette ki Bugár Pozsonyban a Híd országos választmányának ülése utáni sajtóértekezleten. A Híd választási listája azonban nyitott mindenki előtt. 

Berényi József, az MKP elnöke az MTI tudósítójának érdeklődésére közölte, a pártelnökség vasárnapi ülése után reagálnak erre.  

Az országos választmány jóváhagyta a Híd választási időszakra vonatkozó elképzeléseit. A testület négy kiemelt témakört jelölt meg, amelyek a magyar-szlovák párt választási kampányában a politikai párbeszéd alapjait fogják képezni – közölte Czuczor Nóra, a Híd szóvivője az MTI tudósítójával.

„A testület határozata szerint a négy kiemelt témakör, melyek alapján a párt esetleg partnert választ magának, a következő:  együttműködés mint a stabil és felelősségteljes politizálás alapja; Szlovákia felelősségteljes európai uniós tagállami helyzetének megtartása; felelősségteljes gazdasági politika szükségessége; a többségi nemzet és az országban élő kisebbségek békés együttéléséhez szükséges feltételek kialakítása és megtartása” – közölte a szóvivő. 

A Híd elnöke a sajtótájékoztatón ugyanakkor így vélekedett: azok a politikusok, akik nem képesek egészséges kompromisszumok megkötésére, ártanak Szlovákiának és az ország polgárainak. A pártok közül a Híd egyedül a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) való együttműködést zárja ki. 

„Meggyőződésem, hogy az együttműködés elutasítása izolációhoz vezet” – tette hozzá a pártelnök. Bugár felhívta a figyelmet arra, hogy a márciusi választások eredménye alapján megalakuló új kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, melyek megfelelnek majd az ország és Európa nehéz gazdasági helyzetének, ezért felelőtlen lenne bármi mást ígérgetni a választási kampányban.

Solymos László, a Híd kampánystábjának elnöke beszámolt a választási kampány előkészületeiről, majd leszögezte: a Híd úgy, mint a múltban, az idén is pozitív kampánnyal készül a márciusi választásokra. 

Szlovákiában jövő év március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást.  Erre azért van szükség, mert az Iveta Radicová vezette kabinet a múlt hét elején az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött voksoláson megbukott. A választásig ügyvivőként korlátozott jogkörökkel a Radicová-kormány fogja vezetni az országot.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »