Jemeni kálvária: egyre több az áldozat

Közel ötven ember vesztette életét szombat óta a szanaai összecsapásokban. A tüntetők kitartanak, a fegyveres erők egyre agresszívabbak, Száleh pedig nem hajlandó lemondani. Eközben Tawakkul Karman, aki elsőként részesült arab nőként Nobel-békedíjban, felkérte az ENSZ Főtitkárát, hogy avatkozzanak be a jemeni civilek védelme érdekében,

A héten tovább folytak az összecsapások Jemen utcáin, szemtanúk szerint legalább nyolc civil vesztette életét, több tucat tüntető megsérült, és több demonstrálót elhurcoltak az elnökhöz hű fegyveres erők. Egy jemeni ifjúsági szervezet ENSZ-hez címzett levele szerint a tüntetések kezdete óta legalább 861 ember vesztette életét, és mintegy huszonötezer tüntető sebesült meg.

Az elmúlt négy nap is a „véresebbek” közé tartozott: szombaton a Szálehhez hű erők tizenhét embert lőttek le a fővárosban. Az al-Jazeera tudósítója szerint a demonstrálók nem voltak felfegyverkezve, sőt, pálmaágakkal a kezükben vonultak fel Szanaa utcáin. Vasárnap tizenhárom, míg a hétfőn nem sokkal éjfél után kezdődő összecsapásokban újabb nyolc ember lelte halálát. A hétfői harcok egészen reggelig tartottak, azonban egy rövid megszakítással: a hajnali ima idejére abbamaradtak az összecsapások.

Kedden kora délután már újabb hat halálos áldozatról és több mint hatvan sebesültről számolt be egy helyi orvos a Gulf News-nak. A nap folyamán azonban további sebesülteket várnak a kórházakba.

„Továbbra is tiltakozni fogunk, még akkor is, ha több ezer fiatal hal meg közülünk. Ez az egyetlen út, hogy kikényszerítsük a hatalom bukását” – nyilatkozta Walid al-Ammari, a tüntetők egyik szóvivője. Hozzátette, hogy éppen egy olyan menetelés megszervezésén dolgoznak, ami a Szálehhez hű erők által felügyelt területen is áthaladna. Reményeik szerint sikerül elérniük az elnöki palota egy kilométeres körzetét. Ez azonban újabb véres megtorlással járna a katonai erők részéről.

Az ENSZ is elítéli az eseményeket

„A leghatározottabban elítéljük annak a rengeteg, békés tüntetőnek a meggyilkolását, akik szombat óta a jemeni fegyveres erők válogatás nélküli erőszakos cselekedeteinek estek áldozatául Szanaában és Taizban” – nyilatkozta Rupert Colville, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője. „Nagyon aggasztónak találjuk, hogy a biztonsági erők továbbra is büntetlenül alkalmaznak túlzott erőt olyan bűncselekmények elkövetésére, melyek óriási emberveszteséggel és rengeteg sérülttel járnak, annak ellenére, hogy a kormány ígéretei ezzel ellentétesek.”

Tawakkul Karman, az első jemeni és első arab nő, aki Béke Nobel-díjat kapott, az ENSZ-hez fordult segítségért. Szerinte a szervezetnek „azonnal és határozottan” be kell avatkoznia, hogy megelőzzék a további mészárlásokat. Ban Ki-moon ENSZ főtitkárához címzett levelében azt írta, hogy „ez az egyetlen módja annak, hogy felélesszék a jemeni emberekben a nemzetközi igazságszolgáltatás létezésébe vetett hitet és elég kiterjedt ahhoz, hogy elérjen Szálehig, illetve a „bandájáig”, és minden zsarnokhoz, aki ártatlanokat gyilkol.”

Lorencsics Emese

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »