Százötven nehéz nap vár a szlovák kormányra

Százötven nehéz nap vár a szlovák kormányra, miután elülnek a kabinet keddi bukásának hullámai, a parlament megszavazza a mentőcsomagot, és hivatalosan is megerősítik az előrehozott választásokat. Iveta Radičová kormányfő pénteken reggel találkozik Ivan Gašparovič államfővel, aki ázsiai útját megszakítva hazasiet a kormány bukása miatt. Tárgyalásuk témája az aktuális belpolitikai helyzet lesz. Az államfő vissza fogja hívni az egész kormányt, mely ezután addig fogja ellátni feladatát, míg a márciusi, előrehozott választások után fel nem áll az új kabinet.

Az SaS miniszterei azonban csaknem biztosan jóval előbb befejezik tevékenységüket, őket Radičová már korábban távozásra szólította fel, s nem lesz helyük az ügyvivő kormányban. Richard Sulík házelnök helye sem biztos: őt a kormányfő nem küldheti el, viszont a parlament igen. A koalíció fennmaradó részének azonban az ellenzéki Smer szavazataira lesz szüksége – Robert Fico pártja pedig már korábban is megpróbálta meneszteni Sulíkot.

A házelnöki tisztséget Sulík menesztése után minden valószínűség szerint valamelyik parlamenti alelnök töltheti majd be. A Smer nem érdeklődik a poszt iránt, így Pavol Hrušovský, vagy Bugár Béla töltheti be a megüresedett posztot. 2006-ban, Mikuláš Dzurinda második kormányának bukása után épp a Híd elnöke volt az ügyvivő házelnök.

Az SaS miniszterei tegnap még részt vettek a kormány ülésén, melyen a kabinet elfogadta a költségvetést. A liberális pártra is szükség lesz a parlamentben a büdzsé megszavazásához – valószínűleg meg is teszik majd, hiszen együtt alkották meg a volt koalíciós partnereikkel. 

A parlament jelenleg zajló ülésszakának programján a költségvetésen kívül több fontos programpont van még, s a koalíció szakadása miatt egyáltalán nem biztos, hogy egyes fontos reformtervezetek átmennek. Ilyen például az adó- és járulékreform is. Jozef Mihál miniszter tovább folytatta a tárgyalásokat az egyéni vállalkozók képviselőivel, s úgy gondolja, az egyeztetések pozitív irányba haladnak. Véleménye szerint a reformot elfogadhatja a parlament. 

A pénzügyminisztérium azonban nem ilyen biztos az ügyben, írja a Sme napilap. „Akár még meg is lehet a megfelelő számú képviselői szavazat, ám ez csak elmélet. Ma nagyon nehéz felmérni, hogy végződhet” – mondta Martin Jaroš, a tárca szóvivője. 

A kormány nem számolhat az ellenzéki Smer szavazataival. „Minden olyan kormányjavaslatot támadni fogunk, melyek szerintünk nem jók Szlovákia számára” – mondta Robert Fico. A párt például egyáltalán nem ért egyet a szuperbruttó bér bevezetésével, melyet tartalmaz a reform. 

A Smer egyébként már jelezte, sok változást szeretne kezdeményezni. Nem ért egyet többek között a Munkatörvénykönyv módosításával, a nyelvtörvény módosításával, az állami vállalatok privatizációjával, leállíttatná a bukott kormány autópálya-építkezéseit, és ismét szétválasztaná a Szlovák Televíziót és a Szlovák Rádiót. 

Bumm.sk

Friss hírek