Az atomfegyver-mentes világ Nazarbajev szerint

A Kazahsztánban tartott nemzetközi fórumon 400 ország vendégei vettek részt, beleértve olyan nemzetközi szervezetek vezetőit és képviselőit, mint az ENSZ, EBESZ, SESZ, UNESCO, valamint a világ politikai köreinek, nem kormányzati szervezeteinek képviselői, ismert szakemberek és tudósok.

A kazah elnök, N.Nazarbajev a megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy ma az atomfegyverek biztonsága első helyen áll a világpolitikában. A mai Asztanai Fórum fontos lépést jelent a politikusok és a széles társadalom összefogásában az atomfegyverek biztonságáról szóló párbeszédben.

A kazah elnök továbbá hangsúlyozta, hogy 20 évvel ezelőtt, amikor bezárták a szemipalatinszki nukleáris lőteret és elutasították az atomfegyverrel rendelkező ország státuszát, Kazahsztán egyszer és mindenkorra elhatározta, hogy egy új állam nem az atomfegyverektől lesz erős, hanem az elutasításuktól. Ez lett a kazah államiság bölcsessége.

Az atommentes világ nem utópia, hanem realitás, amely a föld többségének részén jelen van. Az atomfegyverektől mentes területek Dél- és Közép-Amerikában, Ausztráliában és Óceániában, Délkelet- és Közép-Ázsiában – ez a fél világ – nyújtóznak el. 

A kazah államfő hangsúlyozta, hogy Kazahsztán mindig megbízható partner volt és lesz az atommentesség, a leszerelés és az atomenergia békés felhasználásáról szóló kérdésekben.  

A fórum résztvevői előtt videón mondott beszédet Ban Ki Mun ENSZ főtitkár. A Főtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy az Asztanai Fórum még egy példája N.Nazarbajev globális vezetésének az atomfegyverek leszerelésében. 

Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Kilőtt a Kia nyeresége

A dél-koreai autógyártó Kia Corporation nettó profitja a tavalyi összeg több mint tízszeresére nőtt az idei második negyedévben. Az óriási ugráshoz persze a tavalyi alacsony bázis is hozzájárult, de idén igen erős a kereslet a gyártó SUV modelljei iránt.

Read More »