Haiti: a piti bűnözők és a nagykutyák paradicsoma

Másfél évvel a földrengés után továbbra is kaotikus állapotok uralkodnak Haitin, a karibi szigetországban: állnak a menekülttáborok, elharapódzott a bűnözés, a rendőrség pedig tehetetlen. A gyengén őrzött szárazföldi és vízi határai kiváló lehetőséget rejtegetnek a kábítószer- és embercsempészeknek is.

Közel másfél év is eltelt már a karibi szigetországot ért nagyerejű földrengés okozta megrázkódtatás óta, az élet azonban még mindig nem tért vissza a normális kerékvágásba. A biztonsági szektor hiányosságainak köszönhetően virágzik a szervezett bűnözés, melynek kedvez a túlzsúfolt városi nyomornegyedek mélyszegénységben élő lakosságának apatikus hozzáállása is. A kilátástalanság, a kevés pénzkereseti lehetőség és a gyenge kormányzati intézkedések miatt sokan az illegális utat választják a megélhetéshez.

Törékeny biztonsági környezet, gyenge morál

Haiti lakosságának jelentős része fiatal, akik a mélyszegénység, a gazdasági és társadalmi fejlődési lehetőségek hiánya miatt helyzetüket teljesen reménytelennek élik meg. Könnyű dolguk van a bűnszövetkezeteknek, ha új tagokat akarnak toborozni, a gyors meggazdagodás reményében ugyanis sok fiatal hozzájuk „csapódik”.

A rendőrség gyenge és az állam továbbra sem képes önállóan biztosítani az alapvető szükségleteket a haiti állampolgárok számára. A földrengés után hatszázezer embernek még mindig sátortáborban kell élnie, a bizonytalan jövő és az embertelen körülmények miatt egyre többen kormányellenes zavargások során hallatják hangjukat.

A börtönfalak is megremegtek

A földrengés okozta pusztítás azonban nem mindenkinek okozott bosszúságot. Mintegy ötszáz „nehéz” bűnöző eredt el a szélrózsa minden irányába, hogy összehívják a régi bandát és visszaköveteljék uralmukat a régi főhadiszállásuk fölött. Cité Soleil, Martissant és Bel Air – a három egykoron leghírhedtebb város – ma ismét a helyi fegyver- és kábítószer-kereskedelem központjává váltak.

Noha 2004 és 2008 között zömmel politikai indíttatású támadásokat követtek el Haitin, ma már bárki, aki meg tudja fizetni ezeket a bűnbandákat, felbérelheti őket, akár politikai, akár más céljai elérésének érdekében – áll az International Crisis Group (ICG, Nemzetközi Válságcsoport) legfrissebb tanulmányában. A legutóbbi politikai indíttatású gyilkossági ügy áldozatául a Nemzeti Hitelbank elnöke, Guiteau Toussaint esett, akit egy nappal a jelzálogprogram bevezetése előtt öltek meg otthonában.

A bűn városai

A civil lakosság zsarolásán és kínzásán túl a hivatalos szervek tagjai és a vezető tisztségviselők sincsenek biztonságban. Lambert Jean Rosemondot, a parti őrség kötelékébe tartozó felügyelőt fényes nappal ölték meg felfegyverzett civilek Martissant városában.

Cap Haďtienben az elnöki konvojt érte támadás, míg a Port-au Prince-i legutóbbi lövöldözés hét halálos áldozata és számos sérültje között egy pap is volt.

A nehézfiúk mellett vannak azonban olyanok is, akik a szegény lakosság kizsákmányolásából élnek. Cité Soleil 9. számú útja – mely a várost Port-au-Princel köti össze – rendszeresen rablótámadások helyszíne, míg a városközpontban virágzik a bicikli- és az autólopás. Bel Airben is hasonló a helyzet, a Sans Fil utca szinte mindennap szemtanúja egy-egy fegyveres rablásnak.

Noha a fegyverrel elkövetett erőszakos bűncselekmények általában ezekben a városokban koncentrálódnak, spóraszerűen máshol is előfordulhat egy-egy ilyen eset. A börtönökből megszökött foglyok nagy része a helyi biztonsági erők jelentései alapján valószínűleg a főváros és a nagyvárosok peremterületein bujkálnak, ők azonban eddig viszonylag nyugodtak maradtak.

Elengedett kézzel egyelőre nem megy

Az említettek csak kiragadott példák, rajtuk kívül hetente több száz erőszakos cselekmény történik, a rendőrségnek nincs elég kapacitása ahhoz, hogy megoldja ezeket az ügyeket és megfékezze az elharapódzó erőszakot.

Annak érdekében, hogy az öt hónapja megválasztott elnök, Michel Martelly és kormánya garantálni tudja a biztonságot az állampolgárok számára, le kell váltania a korrupt köztisztviselőket és bővítenie kell a rendőrség műveleti és intézményi kapacitását – így szól az ICG ajánlása.

Az első lépés megtörtént, az állampolgárok bizalmat szavaztak a popkirályból avanzsált elnöknek, de a továbbhaladáshoz közös platformot kell kiépítenie az ellenzékkel. Május 14-i beiktatási beszédében Martelly kiemelte, egy jól működő, professzionális alapokon nyugvó rendőrség alapvető feltétele annak, hogy az ország fejlődésnek indulhasson.

A gazdaság talpra állításához, a társadalmi fejlődéshez és a hatékony demokratikus kormányzás kialakításához elengedhetetlen ugyanis a közbiztonság kiépítése. Noha a rendőrség reformja lényeges, az csak egy összetevője a vezetés előtt álló feladatoknak, melyekbe a munkahely- és otthonteremtés, a jog előtti egyenlő bánásmód és a közbiztonság kiépítése egyaránt beletartozik. Úgy tűnik, az önálló kormányzás várat magára, Haitinek még egy ideig külső támogatásra kell támaszkodnia mind a biztonság fenntartása, mind az államigazgatás területén.

Marosvölgyi Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »