A brazil elnök felkereste bolgár gyökereit

Dilma Rousseff brazil elnök Bulgáriában tett háromnapos diplomáciai látogatása során a gazdasági és politikai tárgyalások mellett talált időt felkeresni bulgáriai gyökereit, rokonait is. Bojko Boriszov miniszterelnökkel és Georgi Parvanov államfővel folytatott megbeszélésein a két ország kereskedelmi, kulturális és külpolitikai együttműködéséről tárgyalt a bolgár származású vezető. Brazil vállalatok befektetéseire lehet számítani a jövőben a bolgár mezőgazdaságban és feldolgozó iparban.

Közel egyórás késéssel érkezett meg október 5-én Dilma Rousseff brazil államfő repülőgépe a szófiai repülőtérre. A hivatalos brazil delegáció sok tárgyalási témát felölelő háromnapos bulgáriai látogatáson vett részt. A bolgár-brazil államközi kapcsolatok fél évszázados múltja során ez az első alkalom, amikor brazil államfő Szófiába látogat.

Az elnökkel érkezett Antonio Patriota külügyminiszter, Fernando Pimentel iparügyi és külgazdasági miniszter és Helena Chagas szociális kommunikációért felelős miniszter Az elnök asszonyt Georgi Parvanov bolgár államfő fogadta az Alekszandar Nevszkij téren többezres üdvözlő tömeg előtt. Már órákkal Rousseff megérkezése előtt érdeklődő tömeg kezdett gyülekezni a helyszínen. „Félig bolgár, egy közülünk” – nyilatkozta több néző a sajtó munkatársainak. A szirénázó konvoj érkezésekor ujjongó tapsolással és éljenzéssel köszöntötték a várakozók a vendégeket.

„Üdvözöllek benneteket ” – fogadta tiszta bolgár kiejtéssel a meleg ovációkat Brazília első embere. A szívélyes fogadtatást követően megkoszorúzták az „Ismeretlen Katona” emlékművet, majd ezt követően megkezdődtek a zárt ajtók mögött zajló kétoldalú egyeztetések. A tárgyalások első eredménye a kétoldalú oktatáspolitikai egyezmény megkötése volt, miszerint bolgár és brazil cserediák program fog elindulni még ebben az évben. „Bulgária magas intellektuális képességekkel rendelkezik, melyek európai szinten is elismertek” – nyilatkozta Rousseff. A brazil gazdaság sok jól képzett bolgár vegyészmérnököt kíván foglalkoztatni a jövőben, a kozmetikai termékek gyártásában megnyilvánuló szakértelem szintén felkeltette Brazília érdeklődését.

Parvanov az egyeztetéseket követően optimistán nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy a közeljövőben brazil vállalatok fektethetnek be a bolgár mezőgazdaság, feldolgozó ipar, gyógyszergyártás és vegyészet ágazataiba. A brazil elnök kiemelte, hogy országának népes lakossága örömmel fogja fogadni a bolgár élelmiszeripar termékeit, valamint hogy Bulgárián keresztül megnyílik az európai uniós piac is Brazília előtt. A bolgár miniszterelnök is rámutatott a kétoldalú kapcsolatok fontosságára, kiemelte a kutatás és fejlesztés területeit, ahol tekintélyes beruházásokra lehet számítani a jövő évtől.

„Személyesen is kapcsolódok  Bulgáriához, szeretném megköszönni Parvanov államfőnek, hogy meghívott ide brazíliai látogatása során” – mondta Rousseff. Boriszov nagyra értékelte a gesztust, hogy az államfő Brüsszel után először Szófiába látogatott, ez a megtiszteltetés is jól mutatja Rousseff apai gyökerei iránti tiszteletét.

A leglényegesebb megbeszélések a kétoldalú kereskedelempolitika terén alakultak ki. Brazília Bulgária harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Latin-Amerikában Chilét és Perut követően. Az elmúlt évtizedekben a korábban legjelentősebbnek számító vasérc behozatalt lassan háttérbe szorította a brazil tea, cukor, dohány és kávé. Bulgária legjelentősebb brazíliai exportterméke továbbra is a műtrágya (27%), ezt követi a kénsav, a fotóipari vegyszerek (23,6%), akkumulátorok, állati tápok és a kaucsuk feldolgozásához szükséges ipari berendezések. Az elmúlt évben a teljes kereskedelmi mérleg elmaradt 2009-hez képest, a bolgár import 100 millió, az export pedig 33 millió euró volt – a tervek szerint 2-3 éven belül a mérleg elérheti akár az 1 milliárd eurót. A megállapodás szerint jövő évtől elkezdődik a fafeldolgozó nehézgépek és elektronikus targoncák exportálása Brazíliába. Trájkov és Pimentel közösen megegyezést írt alá arról, hogy Sao Paoloban újra megnyitják a bolgár kereskedelmi képviselet intézményét, melyet 2009-ben költségtakarékossági okokból bezárt a bolgár kormány. A két miniszter szerint érdemes lenne brazil autóbuszokat összeszerelni Bulgáriában, így ezek közvetlenül megjelenhetnének az EU piacán.

A legfontosabb terület, ahol változtatást kívántak elérni a felek, a beáramló brazil tőke mértéke, ugyanis 2005 és 2010 közötti 0,58 millió eurós összértékével elenyészőnek mondható ez a mutató. A bilaterális kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére komoly szimpóziumot szerveztek, ahol több mint 100 bolgár vállalat vett részt, brazil részről pedig Latin-Amerika legnagyobb energetikai vállalata az Eletrobraz, a kőolaj-feldolgozó Petrobras, a Marcopolo S. A.  autóbuszgyártó és az Embraer repülőgépgyártó vállalat. Trájcso Trájkov gazdaságügyi miniszter kijelentette, hogy bolgár logisztikai bázis kiépítését tervezik az Ebraer repülőgépei számára. Rousseff elégedetten zárta tárgyalásait, szerinte Bulgária stabilizálta gazdaságát és sikeresen elkerülte az európai gazdasági problémákat.

A második napon a brazil elnök bulgáriai körútján látogatást tett Gábrovó városában, ugyanis onnan származik édesapja és családja. A látogatás során az államfő oldalági rokonaival találkozott, háromméteres családfát kapott ajándékba a gábrovói helytörténeti múzeumtól. A városi közgyűlés egy diófából kivájt élethű, Dilma Rousseffet ábrázoló portrét is adományozott a neves vendégnek.

A Ruszev (brazilosan Rousseff) család számos sarja ért el neves rangokat a bolgár belpolitikában, többek között Ruszi Ruszev volt 1943 és 1944 között Bulgária hadügyminisztere.

„Izgulok és nagyon örülök annak, hogy először lehetek Bulgáriában – apám szülőföldjén” – mondta boldogan az államfő, miután bolgár kollégájától átvehette az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a „Sztara Planina” érdemrendet. Bojko Boriszov személyesen adta át ajándékát, egy liter rózsaolajat – az ország legismertebb exporttermékét.  Bulgária a világ legnagyobb rózsaolaj termelője, egy liter ára 2010-ben elérte a 4000 eurót.

„A brazil elnök látogatása nagyon értékes és tiszteletreméltó, ugyanis Dilma Rousseff ritkán indul külföldi látogatásokra” – nyilatkozta a bolgár Külügyminisztérium egyik vezető beosztásban lévő munkatársa. Rousseff brüsszeli útja során felhívta az európai vezetők figyelmét, hogy az egyetlen kiút a gazdasági válságból a befektetéseken át vezet. Az államfő szerint a szigorú fiskális politika önmagában csak megbénítja a gazdasági növekedést. Rousseff elmondása szerint az 1980-as gazdasági válságot Dél-Amerika a lakossági fogyasztás és a közvetlen befektetések növelésével tudta legyőzni.

A brazil elnök európai látogatása új lendületet adhat mind a bolgár, mind az unió gazdaságának a jövőben.

Milanov Viktor

Friss hírek