Népszámlálás előtt: az erdélyi kampány hajrája

Minden készen áll a népszámlálásra, és javában folyik a kampány Erdélyben. Minden számlálóbiztosnál lesz magyar nyelvű kérdőív, ám bizonyos adatokhoz a szomszédok révén is hozzájuthatnak a kérdezők. Közben a pártok külön veselkedtek neki, hogy tájékoztassanak illetve meggyőzzék a magyarokat: vállalják fel identitásukat.

 Megtörtént a népszámláló biztosok összesítése – tájékoztatott keddi sajtótájékoztatóján György Ervin kormánybiztos – írja a Székely Hírmondó. A népesség-összeírás lebonyolításában Háromszéken összesen 1331 személy fog részt venni, a számlálóbiztosok kifizetésére több mint 10 millió lejt osztottak le a megyének, a biztosok felkészítését pedig a hónap végén kezdik a prefektúra jogászai. Összesen 10 035 450 lejt kapnak a biztosok az elvégzett munkáért, emellett logisztikai kiadásokra további 137 ezer lejt utalnak majd át a megyének– közölte György Ervin. A prefektus elmondta, túljelentkezés volt a számlálóbiztosi helyekre, több településen akár kétszeres is.

A hónap végén kezdődő felkészítőket még nem tudják, miképpen szervezik meg, valószínűleg körzetekre osztják majd a megyét, hogy a 1 111 számlálóbiztos, 152 főszámlálóbiztos, 48 városi körzeti felelős és 20 ellenőrző biztos hozzájuthasson a szükséges ismeretekhez. Minden számlálóbiztosnál lesz magyar nyelvű kérdőív, ám a hivatalos dokumentációt személyesen a számlálóbiztos töltheti ki, román nyelven – szögezte le a kormánymegbízott.

A szomszéd is megadhatja az adatokat?

A népszámlálási biztosok közvetett úton – családtagoktól, szomszédoktól, lelkésztől, a helyi önkormányzat képviselőitől – is információt gyűjthetnek azokról a polgárokról, akik éppen nem tartózkodnak otthonaikban – így rendelkezik a kormány szerdai ülésén elfogadott, a 2011. október 20. és 31. között zajló népszámlálás megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó, 2009/1502-es kormányhatározatot módosító újabb határozat. Mindemellett az identitás szabad vállalásától függő, tehát a nemzetiségre, anyanyelvre, felekezeti hovatartozásra vonatkozó adatokat kizárólag az érintett fél, vagy annak közvetlen családtagjai diktálhatják be – mondta lapunknak Székely István politológus, az RMDSZ főtitkárhelyettese. A válaszadás megtagadásának korlátozása érdekében kétezertől ötezer lejig terjedő bírságok is kiszabhatók – közölte Vergil Voineagu, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnök.

Identitásról csak közvetlen rokon nyilatkozhat

Mintegy két és fél millió állampolgár nem tartózkodik az országban. Egy részüknek családtagjai azonban itthon vannak, nekik pedig jogukban áll, hogy valamennyi adatot közöljenek az érintettre vonatkozóan – magyarázta Székely István. Mint mondta, lesznek olyan személyek is, akiket a biztosok semmilyen formában, többszöri megkeresést követően sem tudnak elérni: esetükben a módszertani útmutató szerint megkérdezhetik a szomszédokat, tömbházfelelőst, polgármestert, lelkészt stb. arról, hogy tudomásuk szerint az illető hol tartózkodik.

Ugyanakkor a nemzetiségre, anyanyelvre, felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdőív-mezőket a biztos az illető polgár hiányában kizárólag a közvetlen hozzátartozók útmutatása alapján töltheti ki. Mint ahogy eddig is volt, nyilván most is lesz egy bizonyos számú állampolgár, akiknek identitásvállalásával összefüggő adatai ismeretlenek maradnak – tette hozzá a politológus a szabadság.ro-nak.

Pártharcok a magyarokért

A magyar identitás vállalása természetes dolog, és ez a tény ellentmond a kampány elvének: természetes dologért nem kell kampányolni – nyilatkozta Székely István, az RMDSZ népszámlálási munkacsoportjának vezetője azzal kapcsolatban, hogy folyik a lakosságmérésre való felkészülés – írja a manna.ro. A szakértő úgy fogalmazott, elsősorban nem is „meggyőzni” akarják az embereket az identitásvállalás fontosságáról, hanem tájékoztatni őket a felmérés technikai részleteiről, annál is inkább, mert a soron következő népszámlálás sokkal összetettebb, mint a kilenc évvel ezelőtti.

„Most nem azt kell bizonyítani, hogy kinek fontosabb a magyar identitás vállalása. Annak nincs semmi tétje, hogy Csíkszereda főterén a magyarság vállalására buzdítsunk. Nagyon fontos az azonban, hogy az EMNP, az EMNT, sőt még a SZNT is ugyanazt mondja ebben a kérdésben. Például, hogy a székelyek magyarok” – nyilatkozta az RMDSZ tisztségviselő, aki elmondta, egyeztetnek a többi szervezettel, ha „felpörög” a kampány.

Az RMDSZ Főtitkársága által koordinált kampány több síkon zajlik. Romániai magyar ismert és elismert közéleti személyiségek üzeneteit televíziós és rádiós klip formájában közvetítjük. Ezekben a felkért személyiségek elmondják, hogy mit jelent számukra magyarnak lenni Erdélyben, illetve miért fontos, hogy mindenki magyarnak vallja magát a népszámláláson. Az első, figyelemfelkeltő klip megtekinthető az RMDSZ népszavazási honlapján.

Ezzel párhuzamosan az RMDSZ tájékoztató anyagokat, plakátokat, szórólapokat készít és juttat el a magyarok által is lakott településekre, amelyeken keresztül a népszámlálás technikai lebonyolítására vonatkozó tudnivalókon kívül, a magyarságunk vállalásának fontosságára is felhívja a figyelmet. A kampány harmadik vonatkozása egy karaván megszervezése, amely által 2011. szeptember 30-i kezdettel az RMDSZ elsősorban azokra a településekre kíván eljutni, ahol a tíz évvel ezelőtti népszámláláson a magyarok aránya 18 és 22 százalék között mozgott. Ezeken a településeken a véleményformálókkal való beszélgetésekre, valamint kulturális műsorral egybekötött előadásokra kerül sor- olvashatjuk az rmdsz.ro-n.

A párt által támogatott nepszamlalas.ro-n széleskörű tájékoztatás olvasható a válaszadók, valamint a biztosok számára is.

EMNP: önálló kampány

Demeter Szilárd az EMNP népszámlálási felelőseként úgy fogalmazott, „magától adódott” a feladat, hogy a frissen bejegyzett párt is saját, az RMDSZ-től független kampányt indítson – írja a manna.ro. „Vissza kell csábítani a billegő identitásúakat. A pártpolitika bármikor pótolható, népszámlálás tíz évente egyszer van” – nyilatkozta Demeter. Arra a kérdésre, hogy miért nem az RMDSZ-szel közösen, vagy a Szövetség kampányához csatlakozva mozgósítanak, az EMNP illetékese úgy válaszolt, tavasszal megkereste Toró T Tibor, a párt ideiglenes ügyvezető elnöke Kelemen Hunort az egyeztetés érdekében, de az RMDSZ elnöke azóta se válaszolt.

A párt saját kampányáról bővebb tájékoztatást a magyarnaklennijo.ro oldalon találhatunk.

MPP: „Jelentem, magyar vagyok”

A Magyar Polgári Párt (MPP) is elindította népszámlálási kampányát, amelynek keretében 250 ezer képeslapot nyomtattak „Jelentem, magyar vagyok!” jelszóval. Ezeket a képeslapokat a postaládákba szórják a párt önkéntesei, és arra kérnek mindenkit, hogy postázzák tovább, így reményeik szerint az üzenet minden romániai magyarhoz eljut. Szász Jenő, az MPP elnöke bírálta az RMDSZ-t, amiért kormánypártként nem sikerült elérnie, hogy a székely és a csángó opciót kivegyék a népszámláláson megjelölhető lehetőségek közül.

Az elmúlt hetekben például Csíkszeredában olyan falragaszok jelentek meg a városban, amelyek arra buzdították a helyieket, hogy vállalják székelységüket. A romániai magyar politikusok diverziónak minősítették az akciót, és pártállástól függetlenül arra buzdítanak minden romániai magyart – így a székelyeket és a csángókat is -, hogy magyarnak vallják magukat- adta hírül az MTI.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek