Négy halott a guineai zavargásokban

Legalább négy ember meghalt Guinea fővárosában, miközben a rendőrség feloszlatott egy ellenzéki tüntetést. A hatóságok könnygázt és gumibotokat vetettek be a főként fiatalokból álló, kövekkel dobálózó tömeg ellen. Egy neve elhallgatását kérő orvos szerint a halálos áldozatokat egyszerűen halálra verték. Cellou Dalein Diallo, a guineai ellenzék vezetője felháborítónak tartja a kormányzat viselkedését és erőteljesen bírálta a hatóságokat azért is, mert az áldozatok hozzátartozóit nem engedték be a hullaházba, hogy azonosíthassák rokonaik testét.

A zavargások azért törtek ki, mert az ellenzéki tüntetők csatlakozni akartak ahhoz a felvonuláshoz, amelyet a két évvel ezelőtti mészárlás évfordulója alkalmából rendeztek. 2009-ben az országot irányító katonai junta mintegy 150 embert ölt meg Conakry egyik stadionjában. A kormányzat hétfőn még engedélyezte az ellenzékiek csatlakozását a felvonuláshoz, de biztonsági okokra hivatkozva később utasították a rendőrséget, hogy ne engedjék a tüntetőket a megemlékezés helyszínének közelébe. Az ellenzékiek tüntetése volt az első kormányellenes demonstráció a tavalyi elnökválasztás óta, amely az ország történelmének első demokratikus választása volt a több évtizedes katonai uralom után.

Alpha Conde jelenlegi elnök és az ellenzék viszonya sokat romlott az elmúlt évben. Guinea nagy kihívás előtt áll, ugyanis a többször elhalasztott parlamenti választásokat novemberben fogják megtartani és félő, hogy nem lesz teljesen erőszakmentes a voksolás. Diallo már most azzal vádolja az elnököt, hogy közeli szövetségeseit ülteti a választási bizottságban, így próbálva biztosítani a szükséges többséget pártja számára.

Lukács Ádám Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »