A román fölé kerül a magyar felirat Sepsiszentgyörgyön

Hamarosan visszakerülnek a sepsiszentgyörgyi utcák sarkára a magyar, román és angol nyelvű turisztikai irányjelző táblák – jelentette be Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere cáfolta azt a felvetést, hogy a korábbi táblákat a prefektúra felszólítására távolították volna el, az ugyanis kifogásolta, hogy a turisztikai irányjelzőkön fent magyar felirat szerepelt, és csak alatta volt román és angol nyelvű szöveg.

Az elöljáró szerint azért szerelték le a táblákat, mert azok minőségileg kifogásolhatóak voltak, sokat közülük letörtek vagy elhajlítottak. A művelődési intézményeket és turisztikai látnivalókat jelző új táblák viszont időtállóbbak lesznek, szögezte le Antal Árpád. A polgármester ugyanakkor kifejtette: ezúttal is első helyen szerepel rajtuk a magyar felirat, hiszen ez így természetes egy 75 százalékban magyarok által lakott településen, ahová a legtöbb turista Magyarországról érkezik.

Mint arról korábban beszámoltunk, Antal Árpád a sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnökeként beadványt küldött a Kovászna megyei prefektúrára, és arra szólította fel a kormánybiztost, intézkedjék, hogy a közintézmények alkalmazzák a többnyelvűségről szóló törvényeket. Ennek nyomán György Ervin prefektus múlt héten kétnyelvű, magyar és román feliratok elhelyezésére szólította fel a háromszéki közintézményeket, mert indoklása szerint neki kötelessége egyaránt őrködnie a többségi és kisebbségi közösség nyelvi jogai fölött.

A kétnyelvű feliratozás gyakorlatba ültetése azonban akadályokba ütközött, hiszen György Ervin tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: az állami közintézményeknél használt kétnyelvű táblákra vonatkozó törvények nem egyértelműek, és több, Románia által ratifikált, nemzetközi előírás megengedő jellegű a kisebbségek nyelvhasználati jogára vonatkozóan, az állami intézményekkel való kapcsolattartásban.

A kormánybiztos indoklása szerint a 215-ös közigazgatási törvényben nem mondja ki azt, hogy a többnyelvűség az állami közintézményekre is vonatkozik, ezért a kormány Interetnikai Kapcsolatokat Felügyelő Főosztályától kér hivatalos állásfoglalást ez ügyben. György Ervin kifejtette: amíg a helyzet tisztázódik, a toleranciának és a párbeszédnek kell a főszerepet játszania, a jóérzésnek és a jóhiszeműségnek kellene rábírnia az intézmények vezetőit, hogy egy 75 százalékban magyarok lakta megyében magyar feliratokat is használjanak.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek