Új bankadó jöhet szerdán

Az előre jelzett időponthoz képest egy héttel korábban, már szerdán elfogadja az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó bevezetésére vonatkozó javaslatát. Az új adó a pénzügyi szektor méltányos hozzájárulása lenne a gazdasági és pénzügyi válság költségeihez –állítja a Bizottság.

Váratlanul szerdára hozta előre az Európai Bizottság a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó (FTT) egész EU-ban történő bevezetésére vonatkozó javaslatának elfogadását. A javaslat BruxInfo birtokába került tervezetében az áll, hogy az európai Tobin-adó a pénzügyi intézmények között lebonyolódó pénzügyi tranzakciók 85 százalékát fedi majd le. A Bizottság állítása szerint ugyanakkor magánszemélyeknek és üzleti vállalkozásoknak nem kell majd fizetni az adót. Ez a korábbi verziókhoz képest szűkíti a tranzakciós adó hatókörét. A javaslat értelmében az ingatlan jelzálogokra, banki kölcsönökre, biztosítási szerződésekre és más, magánszemélyek és kisvállalkozások által lebonyolított „normális pénzügyi tevékenységekre” nem terjed majd ki az adó.

Alkalmazni fogják ugyanakkor a különböző értékpapír, kötvény és részvényügyletekre, az utolsó verzió szerint a tranzakció értékének 0,1 százalékának megfelelő volumenben. A származtatott pénzügyi termékek, más néven derivatívák esetében ennél is alacsonyabb, 0,01 százalékos lesz a sarc. A viszonylag adórátával Brüsszel azt szeretné elkerülni, hogy a pénzügyi tranzakciós adó globális bevezetésének híján a befektetők egyszerűen más, Európán kívüli országokba vándoroljanak. Az adóelkerülés megnehezítése érdekében azon nem Európában bejegyzett pénzintézetek is az adó hatálya alá esnek majd, amelyek európai ügyfelekkel érintkeznek. A Bizottság azt javasolja, hogy a tranzakcióban, például a részvényeladásban érintett mindkét fél osztozzon az adón, mégpedig fele-fele arányban.

A Bizottság tervei szerint az FTT-t 2014 január elsején léptetnék hatályba, ám ahhoz, hogy ez európai szinten történjen, valamennyi tagországnak hozzá kellene járulnia. Erre megfigyelők szerint minimális az esély, miután Nagy-Britannia, Svédország és több más állam is ellenzi az adó bevezetését.

Brüsszel a 0,1 százalékos kulccsal számolva 30-50 milliárd euró bevételre számít az adóból, és június végi költségvetési javaslatában már jelezte, hogy a pénzügyi tranzakciós adóból befolyt összeg egy részéből új saját forrásként az EU-büdzsé bevételeit gyarapítaná. Hírek szerint ezért sem lelkesedik egy sor tagállam, köztük Magyarország sem.

A Bizottság három okkal magyarázza az európai Tobin-adó kivetését. Az adó először is a pénzügyi szektor tisztességes és méltányos hozzájárulását hivatott biztosítani a gazdasági és pénzügyi válság költségeihez. A tagállamok összesen 4,6 billió eurót ígértek bajba jutott bankszektoruk kisegítésére. Ennek az összegnek azonban csak egy részét fizették ki ténylegesen.

A második érv szerint egy EU-szinten összehangolt pénzügyi adó hozzájárulna a belső piac megszilárdításához. Jelenleg ugyanis tíz ország – köztük hazánk – is már bevezetett valamilyen adót, amelyek nagy mértékben különböznek egymástól és így torzító hatással vannak az egységes piacra. Végül a harmadik érv szerint az adót új saját forrásként vennék igénybe, ami részben kiváltaná a nemzeti befizetéseket az EU-költségvetésbe. A tagállamok ugyanakkor a minimálisnál magasabb rátát is alkalmazhatnának és az így befolyó többletet megtarthatnák.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »