Kudrinnak mennie kell

Az orosz politika legnagyobb rejtélyének szombati feloldása után – miután kiderült, hogy Putyin és Medvegyev tavasszal helyet cserélnek majd – a harmadik legismertebb orosz politikus, Alekszej Kudrin ellentétbe keveredett a jelenlegi elnökkel. A konfrontáció vesztese Kudrin lett, és hétfőn Medvegyev lemondatta. Vele kezdődnek a tandem új berendezkedésének személycseréi?

Kétértelmű nyilatkozatok

Alekszej Kudrin orosz miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter szeptember 26-án hétfőn kijelentette, hogy a választások után hajlandó bármilyen poszton dolgozni, amely a reform megvalósításával kapcsolatos. „Lehetnek ezek nagyon eltérő pozíciók, és nem csak a kormányban. De ha a reformról van szó, akkor az elsősorban a gazdaságunk strukturális reformjait jelenti” – fogalmazott a miniszter.

Egy nappal ezelőtt Kudrin még úgy nyilatkozott, hogy nem tudja elképzelni magát Medvegyev kormányában egy sor kérdésben való nézeteltérésük miatt, különösen a jelenlegi hadikiadásokkal kapcsolatban. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin miniszterelnök szóvivője korábban meggyőződését fejezte ki, hogy a pénzügyminiszter Putyin csapatában marad majd.

Csakúgy mint a legtöbb országnak, Oroszországnak is hamarosan szembe kell néznie a nyugdíjrendszer, a privatizáció, az oktatás, az egészségügy és az állami árszabályozás liberalizálásának széleskörű reformjaival. Kudrin célja a költségvetés kiadásainak hatékonyabbá tétele (lett volna).

A modernizációs bizottság ülése

Dmitrij Medvegyev az ülés kezdete után szinte azonnal rátért a káder-kérdésre, amivel a Kudrin és közötte lévő harc színterévé változtatta a bizottságot. Az elnök kicsit sem burkoltan utalt különböző nyilatkozatokra, például amelyeket orosz politikusok az USA-ban tettek (Kudrin Amerikában nyilatkozta, hogy nem lesz Medvegyev kormányának a tagja), és tekintetével meg is mutatta, hogy kiről beszél, ha valakinek nem lett volna világos. Kudrin érthető módon elég feszült lett.

Az államfő elmagyarázta, hogy még nincsen új kormány, és senki nem tett semmilyen ajánlatot senkinek. Ellenben a helyén van a régi kormány, amely neki felelős, fogalmazott Medvegyev.

A fegyelmet és engedelmességet senki sem törölte el. Ha Ön nem ért egyet az elnök politikájával, akkor egyetlen kiútja van, és ezt Ön tudja – beadni a felmondását. Ha Ön úgy gondolja, hogy egyet nem értés van közöttünk, akkor megírhatja a nyilatkozatát itt és most” – címezte mondanivalóját a pénzügyminiszternek.

Kudrin higgadtan elismerte az ellenvéleményeket, de először konzultálni akart a miniszterelnökkel, amire Medvegyev világossá tette, hogy konzultálhat Putyinnal, de továbbra is ő az elnök. Hozzátette, hogy más olyanoktól is örömmel várja a lemondásokat, akik nem értenek egyet az elnöki irányvonallal. Szeptember 26-a hétfő estére Medvegyev Putyin hozzájárulásával aláírta Alekszej Kudrin elbocsátását, tehát maga a pénzügyminiszter nem mondott fel. Putyin nem kommentálta az eseményt.

Kudrinnak azóta megvan az utódja is – az eddigi helyettese, Anton Sziluanov, aki 2003 óta volt pénzügyminiszter-helyettesi poszton. Putyin annyi megjegyzést fűzött Sziluanov kinevezéséhez, hogy ő „jó, erős szakember”.

Nem most kezdődött

Alekszej Kudrin 2000 óta töltötte be a pénzügyminiszteri posztot, és 2000-2004 és 2007-től mostanáig miniszterelnök-helyettes is volt egyben. Kritikái és az utána következő nyilatkozatháborúk is már jóval korábban kezdődtek, a vasárnapi és a hétfői kétértelmű megnyilvánulásai már csak az utolsó cseppek voltak a pohárban.

2010 februárjában a most már volt pénzügyminiszter összeveszett az Egységes Oroszország párt vezetőségével, mert nem szerénykedett a (valószínűleg negatív) politikai értékelésekkel, és nem ijedt meg a nyílt konfliktusoktól sem, megjegyezve, hogy nem akar belépni a pártba. A párt vezetősége ezek után azt nyilatkozta, hogy nem is szándékozták felvenni őt soraikba.

Medvegyevvel még korábban kezdődtek a nézeteltérések. 2009 májusában a válság méretéről való különböző nézetek adtak okot az összezördülésre, és az elnök már akkor pedzegette Kudrin lemondását. A pénzügyminiszter ennek ellenére nem hagyott fel kritikáival, és 2010 májusában kétségeit fejezte ki az államfő egyik projektjével kapcsolatban (Szkolkovo). A hivatalos összeszólalkozás 2010 decemberében következett be, amikor a Pénzügyminisztérium nemtetszését fejezte ki Medvegyev 2011-2020-as fegyverkezési programjával kapcsolatban.

Még korai

Ahogy már az is eldőlt, hogy Putyin újra indul az elnökségért, Medvegyev pedig miniszterelnök lehet jövő tavasztól, már megindultak a találgatások, hogy a tandemnek már a káder-megújításra is vannak kész vagy félkész terveik. Kudrin eltávolítása csak a kezdete lehet a folyamatnak.

Dmitrij Peszkov miniszterelnöki szóvivő kifejtette, hogy nem kell a Fehér Ház és a Kreml gárdájának helycseréjére számítani, hozzátéve, hogy a jövendő új kormánytagok nevei még ismeretlenek. Hasonlóan nyilatkozott Natalja Tyimakova elnöki sajtófőnök is, aki elmondta, hogy még korai személyi változásokról beszélni. Ezek csak az elnöki és parlamenti választások után kerülnek majd napirendre.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »